изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:04 EEST
Брак по пхенянски    
По светаПред жителите на Северна Корея бе представена новата им първа дама - И Сол Джу. Формалностите бяха спазени - известието дойде без предупреждение и без каквито и да било подробности. При все това събитието е наистина безпрецедентно и вече накара оптимистично настроени експерти по корейските въпроси да съзрат тук първия намек, че КНДР може да се отвори към света, пише в материал "Комерсант - Власт".


На 25 юли 2012 г. Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) разпространи може би едно от най-важните си съобщения през последните месеци, дори години, озаглавено "В присъствието на маршал Ким Чен Ун се състоя церемония по откриването на Народния увеселителен парк Рунгна". В него на хората в страната бе съобщено, че вече си имат първа дама. Ей тъй между другото, без подробности. В третия абзац се казваше, че в церемонията са участвали "маршал Ким Чен Ун и съпругата му И Сол Джу". 

След внимателна проверка в архивите на КЦТА, основния севернокорейски в. "Нодон синмун" и други медии в КНДР стана ясно, че името И Сол Джу се среща за пръв път в тази новина. Оттогава КЦТА редовно я споменава в своите сводки, но без никакви подробности. Хората в Северна Корея, а впрочем и в цял свят, все още нямат ни най-малка представа коя е тя, как се е запознала с Ким Чен Ун и кога е бил сключен техният брак. Според мнозина наблюдатели обаче името и външният й вид говорят за сходство с млада певица, участвала през 2010 г. в тържествен новогодишен концерт в Пхенян.

И Сол Джу (всъщност без никой още да знае името и положението й) привлече за пръв път вниманието на експертите на 6 юли, когато я видяха седнала до Ким Чен Ун на концерт, посетен буквално от цялото военно, партийно и политическо ръководство на страната.

Любопитство събуди и самата поява на тази жена, и това, че тя сякаш бе пренебрегната от официалните медии. Ким Чен Ун и И Сол Джу (все още безименна) отново се появиха пред публика на 8 юли, когато целият севернокорейски елит придружи младия Ким по време на церемония с полагане на венци в мавзолея на Ким Ир Сен по повод 18-ата годишнина от смъртта му. 

След още ден-два И Сол Джу и Ким Чен Ун - пак заедно, но вече без никакъв елит, посетиха детска градина в Пхенян. КЦТА естествено съобщи за събитието, разпространи дори снимки, но отново пренебрегна спътничката на Ким.

Булевардният печат в цял свят експлодира. "Приятелката на диктатора е омъжена поп звезда, с която баща му забранявал да се среща!" - крещеше заглавие от лондонския "Дейли мейл". "Севернокорейският лидер има връзка с омъжена певица" - не оставаше назад индийският "Нюзтрак Индия". 

Всъщност И неведнъж се бе появявала и на снимки, и на видеозаписи - просто никой не я забелязваше. Аналитици твърдят, че за пръв път е била видяна в обкръжението на Ким скоро след смъртта на майка му през 2004 г. А след кончината на Ким Чен Ир тя почти винаги присъства на снимките от проявите с участие на Ким Чен Ун. Една фотография показва как тя минава пред високопоставени партийни чиновници, събрали се за последно сбогом с Ким Чен Ир. А на снимка от среща на Ким Чен Ун с Централния военен комитет на Корейската трудова партия (КТП) и служители от личния му секретариат И се вижда през няколко реда от държавния лидер.

Минимумът информация поражда максимум слухове и теории. Внезапната поява на И Сол Джу не е изключение. Южнокорейският печат и многобройните пхенянолози в Южна Корея представят най-разнообразни версии. Една от тях гласи, че И Сол Джу в момента е на 27 години и е завършила факултета по природни науки в Пхенянския университет "Ким Ир Сен". Баща й е професор в същия университет, а майка й - управител на голяма болница в Пхенян. 

Друга версия предлагат служители от южнокорейското разузнаване. По техни данни И Сол Джу е само на 23, не е следвала в университет, затова пък е получила музикално образование в Пекин. През 2005 г. е била в Сеул като член на група за подкрепа по време на междукорейско спортно състезание. През 2009 г. се е омъжила за Ким Чен Ун. Двамата може би имат вече и дъщеря.

Според още един слух, преди да бъде представена пред народа, И е завършила половингодишно обучение, за да се отрака във всевъзможните севернокорейски светски изяви като участие в тържествено мероприятие или в откриване на лунапарк съвместно с нейния съпруг. 

Впрочем, както посочва Стив Хърман - американски експерт по Северна Корея, най-вероятно никой и никога няма да научи коя от тези версии е вярната и доколко е вярна, ако е вярна изобщо. Всички кореисти днес насочват вниманието си към един по-сериозен въпрос: защо изведнъж на Ким Чен Ун му е притрябвало да оповестява на народа си и целия свят за семейното си положение.

Наистина безпрецедентна стъпка. Севернокорейските лидери нямат навика да информират своите поданици за семейния си живот. За предишната първа дама на страната, майката на Ким Чен Ир -  Ким Чонг Сук, започна да се говори чак много години след смъртта й през 1949 г. През 1972 г. тя получи посмъртно званието Герой на КНДР и оттогава култът към личността й (разбира се, не тъй мащабен като култа към личността на Ким Ир Сен или Ким Чен Ир) постепенно разцъфтя.

Ким Чонг Сук бе удостоена и с две титли,  каквито обичайно се дават на лидерите в Северна Корея – "героиня на антияпонската война" и "велика майка на революцията". Освен това, щом в КНДР стане дума за "тримата пълководци", всички са наясно, че това са Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чонг Сук.

Според Ян Му Чжин, изтъкнат сеулски специалист по севернокорейските въпроси и професор в Университета за севернокорейски изследвания, говорил пред "Гласът на Америка", едно тъй открито и зрелищно скъсване с традициите означава, че Северна Корея, по-точно нейният лидер, демонстрира готовност за реформи и по-голямо отваряне на режима. Професор Ян е убеден, че И Сол Джу ще играе важна - ако не политическа, то дипломатическа и пропагандна роля, като доказва пред всички колко нормална и отворена е Северна Корея.

Друг експерт - Ли юл Чул, смята, че младият Ким очевидно има желание да скъса с миналото, обвито в секретност от режима на баща му, и да направи страната по-открита към света. Мнозина експерти отбелязаха, че мистериозното до един момент събитие - появата на хубава млада жена до Ким Чен Ун, почти съвпадна с друга, не по-малка загадка: оставката на вицемаршал И Йон Хо, член на постоянния комитет на Политбюро на ЦК на КТП, заместник-председател на Централния военен комитет на КТП и началник на Генералния щаб на Корейската народна армия.

Обстоятелствата около тази оставка остават неясни и  до днес. Според официалната версия висшият севернокорейски военачалник и главен ментор на Ким Чен Ун е напуснал всичките си постове по здравословни причини. При все това южнокорейски журналисти цитират свои източници на Север, според които оставката по здравословни причини е била съпроводена с престрелка и вицемаршалът или е бил арестуван, или разстрелян.

Същите твърдят, че двете събития не са съвпадение, а брънки от една верига; според тях Ким Чен Ун, получил европейско образование и възприел може би европейските нрави, печели засега схватката с ортодоксалните следовници на идеологията чучхе, решени на всяка цена да запазят статуквото.

Все още не се знае доколко са меродавни и тези съображения. Още щом Ким Чен Ун дойде на власт, експерти предположиха, че той може би ще иска да последва примера на съседните страни - Южна Корея, Китай и Тайван, като направи опит да постигне икономически растеж и отваряне на икономиката, запазвайки днешната политическа система в страната. И щом "разбулва" пред цял свят жена си, политолозите виждат тук ново потвърждение на своята теория. Тук повечето експерти са на едно мнение, но се разминават по въпроса доколко ще може Ким да постигне целта си. Наблюдателите предричат бурни години на Северна Корея и засега дори не смеят да правят догадки кой ще е победителят в битката между Ким Чен Ун и старата гвардия в Пхенян. (БТА) http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Брак по пхенянски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди