изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:41 EEST
Плевнелиев: Правителството греши с цените    
ПолитикаВ България може да има едно истинско ценообразуване, базирано не на внос и на търговски вериги, а на производство, убеден е държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува действията на българското правителство да подпише споразумение с няколко търговски вериги за няколко стоки.

"Цените не могат да се свалят със споразумение с няколко вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която ще има честно състезание между доставчици и производители", каза пред журналисти в Пловдив държавният глава.

"По този начин пазарът сам доказано ще постигне една разумна пазарна поносима цена", добави той.

Президентът смята, че действието на българското правителство да подпише споразумение с няколко вериги за няколко стоки, дори и от първа необходимост, не би имало дългосрочен положителен ефект. Той припомни, че в миналото са правени не малко подобни опити и нито един от тях не е успявал.

"Цените на хранителните стоки в световен аспект растат и то драстично. Това се отнася и за цените на някои енергийни ресурси с изключение на газта, която последните няколко години отбеляза значителен и впечатляващ спад. Всички останали стоки бележат сериозен ценови ръст в целия свят. В този смисъл България не може да избегне тази тенденция", каза Плевнелиев.

Това, което е важно, според него, е, че световният тренд на нарастване цените на селскостопанската продукция и на храните ще бъде дългосрочен факт. България може да се позиционира по пътя на печалбите на тази разрастваща се световна индустрия.

Президентът напомни, че през следващите 20 години на планетата ще се родят още 2 млрд. души, които също ще искат да ядат. Това означава огромна индустрия с още по-голяма перспектива.

"България вместо да изнася суровото зърно може да работи и търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни. Тогава именно добавената стойност ще остава в държавата и ще имаме по-разумна себестойност", посочи президентът.

Той напомни, че голяма част от храните в България сега се внасят. Произвеждаме 10 пъти по-малко месо от преди 20 години. Десет пъти повече е вносът на домати и краставици отколкото износът им. Според Росен Плевнелиев тези трендове могат да се обърнат.

Тогава в България ще има едно истинско ценообразуване, базирано не на внос и на търговски вериги, а на производство, убеден е той.

Преди няколко дни и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изрази скептицизъм към предприетата от колегата му Мирослав Найденов мярка за замразяване на цени на основни продукти в някои големи търговски вериги. Но не пожела да коментира подробно ситуацията, тъй като можело да има специфики, които са от компетентността на Найденов.

Изцяло против действията на земеделския министър се изказаха шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев и експертът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов.

Държавният глава беше в Пловдив, за да посрещне 22-ия контингент български военнослужещи, който се завърна от Афганистан.

В отговор на въпроси той заяви: "Следим внимателно ситуацията в Сирия. Взети са всички мерки за защита на живота на българските граждани там. Със сигурност ще бъдат предприети адекватни мерки в защита на живота и сигурността на нашите граждани, където и да са по света, включително и в Сирия".

Президентът обясни, че България е в контакт с всички съседни на Сирия държави, а посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Лондон, вчера и днес, има и тази цел.

"България няма да забрави бруталния акт на насилие в Бургас и ще открие виновника. Ще има справедливо наказание, независимо колко време и средства ще отнеме", заяви Плевнелиев.

Обръщайки се към бойците и офицерите, завърнали се от Афганистан, той подчерта, че е горд от високата оценка, която афганистанските власти и по-специално президентът на страната е дал на за изпълнението на тяхната мисия.

"Отидохме в Афганистан, за да дадем своя принос в борбата срещу световния тероризъм. Той показа у нас своята брутална, нечовешка същност и с това доказа, че решението, което сме взели, е правилно", каза още Плевнелиев.

Той изрази твърдата позиция на страната ни да се противопостави и в бъдеще на тази човеконенавистна практика.

Президентът Плевнелиев по-късно днес заминава на работно посещение във Великобритания.

На 9 август държавният глава ще има работна среща с изпълнителни директори на финансови институции, организирана от кмета на Лондонското Сити Дейвид Утън. Сред темите, които ще бъдат обсъждани на бизнес срещата, са икономическата ситуация и стимулите за икономическо развитие в Европейския съюз, бъдещето на еврозоната, потенциалните ефекти върху финансовия сектор от въвеждането на данък върху финансовите транзакции, либерализацията на финансовите услуги, мерки за стимулиране на малките и средните предприятия и други.

Президентът ще посети информационно-технологичния клъстер Tech City UK. Ще се срещне и с външния министър на Обединеното Кралство Уилям Хейг.

По време на визитата си президентът ще подкрепи българските олимпийци във финалните им участия в Игрите. Президентът ще бъде с олимпийците на приема, който ще даде на 10 август Българският олимпийски комитет, по повод Деня на България на Олимпийските игри, съобщиха от прессекретариата на президента.

Вероятно той ще бъде на четвъртфиналния мач на нашите волейболисти късно тази вечер.

Българският държавен глава ще присъства и на приема, даван от министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън за официалните гости на церемонията по закриването на XXX Летни олимпийски игри на 12 август.
http://m.vesti.bg
 


Сходни връзки

Плевнелиев: Правителството греши с цените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди