изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:28 EEST
Първото електронно хапче е факт    
По светаПоглъщането на електроника едва ли е добро хрумване, освен ако не е с медицинска цел. Тази идея е залегнала в разработката на американска компания, която е създала електронни хапчета със сензор с големината на песъчинка.

Веднъж попаднали в тялото, те събират информация за това дали пациентите приемат правилно предписаните им лекарства и я предават на лекарите, съобщава сайтът Ню лончис, цитиран от БТА.

Близо половината от хората не спазват точните препоръки на лекуващите ги специалисти за това как да си пият медикаментите. Пациентите обикновено приемат различна от препоръчаната им доза или пропускат точно определеното време за пиене на лекарството. Поради тази причина компания "Proteus Digital Health" е създала подходящи за поглъщане електронни таблетки, които събират "отвътре" информация за приема на лекарства и "докладват" на лекарите.

"Умните" хапчета са изработени от остатъчни количества силиций, мед и магнезий. Веднъж попаднали в храносмилателната система, сензорите на таблетките се захранват от киселините в стомаха. Генерираният сигнал се изпраща до специална лепенка за наблюдение върху кожата, която се свързва със смартфона на пациента, а той на свой ред предава получените данни на лекуващия специалист. Няколко минути по-късно електронният "доносник" се разтваря и осигурява на пацента малка доза минерали.

Електронните таблетки вече са одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата. www.dir.bg

 


Сходни връзки

Първото електронно хапче е факт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди