изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:35 EEST
Гори резерват ”Соколна” в Централен Балкан    
НовиниДва хеликоптера гасят пожар в района на резервата "Соколна" между Кюйдере и Кору дере в Централен Балкан, като към 13.30 ч. огънят е бил локализиран, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Пламъците са обхванали около 5000 дка треви, нискостеблена растителност и широколистна гора.  Теренът е силно пресечен, скалист и недостъпен за пожарна техника. Огънят гори на около 1400-1500 метра надморска височина. До него се ходи 2-3 часа по тесни пътечки. Западната част на пожара пък е навлязла в много дълбоко дере, което е абсолютно недостъпно.

Хеликоптерите от авиоотряд "Крумово" черпят вода от язовир Копринка и до 11.30 часа са направили по 10 курса. Сформираният Кризисен щаб под ръководството на областния управител анализира ситуацията и организира 3 групи със специфични цели и територии на действие.
В трите лъча са разпределени общо 100 души. Не се допуска участието на доброволци заради изключителната сложност и опасност на терена, който предполага гасене само от професионалисти. Към 13.30 часа пожарът е локализиран. Гасаческите екипи са пренасочени към билото на Стара планина, където има още няколко огнища.

Най-вероятната причина за пожара в района на резервата е човешка небрежност. Служители са установили следи от иманярска дейност, както и от огнище в района на хижа "Соколна".

Потушен е пожарът край крумовградското село Златолист, предизвикал евакуация на няколко къщи. Огънят засегна и необитаеми постройки.

Във вторник вечерта и сряда през деня общо над 400 души се включиха в гасенето на пожара в община Белица, обхванал над 1000 декара гора. Напредването на огъня е спряно, но все още има опасност за хората в три села.

Над 300 пожара горяха в страната за последните два дни.

Днес по обяд са подадени сигнали за още два нови пожара - в лесопарк "Бакаджика" край Ямбол гори широколистна гора, а близо 600 декара широколистна гора горят до хасковското село Динево, съобщи БНР. Вероятната причината за подпалването на гората е изхвърлена незагасена цигара. Засега няма необходимост от евакуация на населението от селото. www.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Гори резерват ”Соколна” в Централен Балкан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди