изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:32 EEST
Телефонните измамници с нов номер    
Ред и сигурност

Нов механизъм са използвали телефонни измамници, подвеждали жертвите си, че говорят с органите на реда на тел. 166 или със служители на тел. 112.  Измамниците са задържани, стана ясно на пресконференция на ГД "Национална полиция".



Извършителите набират случаен номер и започват да обясняват на жертвите да наберат 112 или 166, казвайки им, че този телефон няма сигнал.

От другата страна измамниците всъщност не затварят линията, а изчакват човекът да набере трите цифри, след това го предават на друг от групата, който се представя за лекар или полицай и го кара да се съгласи с "лекаря", който вече му е обяснил за инцидента.

Тук няма пренасочване на телефонни разговори, прехвърляне на разговори или обаждания, категорични са от полицията.

Групата е от Горна Оряховица. Шестимата мъже към момента нямат повдигнати обвинения за други престъпления. Успявали са да "заработват" около 20 хил. лева за месец.

От МВР призовават, ако ви се обадят за пострадал близък, да се свържете с близките си, за да се уверите, че те са добре. Често измамниците карат хората да диктуват мобилните си телефони и така контролират и двата номера.

Сутринта за подобен случай разказва в студиото на Би Ти Ви Румяна Мещрович, чийто баща е пострадал при такава телефонна измама.

Измамниците позвънили и му казали, че тя е пострадала в катастрофа и че трябва да намери сумата от 15 хил. евро. От другата страна на телефона се представил хирург, който казал нейното име и дори предложил на възрастния човек да говори с нея.

Измамниците казали на възрастния мъж да се обади на 166. Оттам версията на мошениците била потвърдена.

Схемата работи и с домашните и с мобилните телефони, каза Вени Марковски, член на управителния съвет на "Интернет общество".

Ако се използва телефон от по-старо поколение всички разговори могат да бъдат прихванати с подръчно устройство, което струвало около 2 500 долара.

При мобилните апарати се използва апарат, което имитира GSM клетка и препраща разговора към телефонна централа, инсталирана в обикновен компютър или лаптоп. Оттам позвъняването може да бъде прехвърлено и към страни с по-хлабаво законодателство, като например Беларус.

Инвестицията и в двата случая е толкова малка, че с 1-2 удара се възстановява, смята Марковски.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Телефонните измамници с нов номер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди