изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:42 EEST
Алгоритъм намира източника на всяка информация в интернет    
Португалски учен от Федералния политехнически университет в Лозана разработи математически алгоритъм, способен да идентифицира източника на всяка информация, циркулираща в интернет, пише агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Математическият модел с еднакъв успех може да хване дирята до източника на епидемии, дори на атентати. Разработката на Педро Пинто ще се окаже ценен съюзник на специалистите, водещи криминални разследвания, които търсят източника на дадена информация в мрежата.

"Благодарение на нашия алгоритъм можем да стигнем до първоизточника на всяка информация и то при анализ на ограничен брой обекти", обясни Пинто. За пример ученият посочи, че може да открие автора на слух, плъзнал сред 500 потребителя на една и съща мрежа, като анализира само между 15-20 техни контакта.

"Нашият алгоритъм пресъздава по обратен ред пътя, извървян от информацията от първоизточника до адресата", заяви математикът.

Пинто също тествал метода си, за да открие източника на зараза на инфекциозно заболяване в Република Южна Африка. "Като се моделират математически мрежите за циркулация на водата, на реките и на човешките потоци, ние можахме да идентифицираме местата, където са били регистрирани първите случаи", каза откривателят.

При изпробването на алгоритъма Педро Пинто проследил телефонните съобщения, свързани с атентатите от 11 септември 2001 година. "Ние възстановихме терористичната мрежа на атентаторите единствено въз основа на информациите, появили се в пресата. Нашата система ни посочи трима потенциални извършители. Един от тях се оказа лидерът на групата", казва Пинто.  http://it.dir.bg/
 


Сходни връзки

Алгоритъм намира източника на всяка информация в интернет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди