изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:09 EET
13 август: Международен ден на леваците    
Любопитно
През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките.


Демокрацията означава гарантиране правата на малцинствата. Светът най-сетне е в процес на преосмисляне на мястото в обществото на хората с увреждания и това е чудесно. Същото внимание обаче не отделено на „левичарите”, които са между 3 и 10% от населението на света. Впрочем сред 20-годишните те са 13%, а сред 80-годишните са останали по-малко от 1% заради упражненото над тях насилие.

Леворъките хлапета са подложени между натиск и тормоз да пишат с „правилната” дясна ръка. Самото разположение на чиновете в класната стая светлината да идва отляво, вече е дискриминация на малките „левчовци”. Ама то и самото писане от ляво на дясно е измислено за удобство на „правилните” и затова на „неправилните” им се налага да усукват лявата си длан с писалото по начин, граничещ с изкълчване, за да не закриват написаното.

Хайде, може да се преглътне, че заклетите левичари няма да стават бойни пилоти, тъй като там пилотажният лост е поставен изключително за дясната ръка, а с лявата се управляват двигателите. Като измислят машини с речево управление, нещата и тук ще се оправят.

За колите има изход – на английските машини скоростният лост се пада точно под левачката. Но на компютрите повечето от помощната клавиатура е от дясно. Конфигурацията на фотоапаратите и на шевните машини също е за десноръки. Чува се, че в някои страни има ножици и за леворъки, но къде ги продават в България?

Всъщност защо хората някога са измислили да се здрависват с десните ръце? – Ами защото току що са пуснали мечовете и копията и показват, че не държат оръжие в, естествено, десните си ръце.

А защо и в черква като отидеш пак трябва да се прекръстиш с дясната ръка, защо честният кръст да не е угоден Богу, ако  е сторен с левачката? Ако дясната ръка е временно или трайно недъгава, с какво е по-лоша лявата? Просто това е измишльотина на проклетите десничари, за да наложат и тук диктата си.

Леворъките имат своите дребни утешения: Например във фехтовката и в бокса те имат предимство, защото техните противници имат по-малък опит да се бият срещу тях и не са съвсем уверени. В много производствени монтажни бригади леворъкият е истинско съкровище, защото има места, които са достъпни с инструмент само от лявата ръка.

Леворъките обаче не се предават, борят се и постигат своите успехи. Самите членове на "Клуба на леворъките" определят себе си като по-интелигентни, изглеждат по-добре, имат по-богато въображение и повече разностранни таланти от хората, които си служат по-добре с дясната ръка.

По този повод сайтовете http://www.left-hand.org, http://www.anythingleft-handed.co.uk и www.lefthandersday.com публикуват любопитни факти за хората, които си служат по-добре с лявата ръка:

Някога се е смятало, че дяволът е бил леворък. Но американският генетик Амар Клар, изучавал три поколения леворъки - 100 съпружески двойки, установил причината. Ученият заключил, че дали човек е леворък или деснорък се определя още в утробата на майката от особен ген. Хората, които притежават въпросния ген, са десноръки, а за останалите вероятността е 50-процентна. Това обяснява защо единият от еднояйчните близнаци понякога се оказва леворък, а другият - деснорък, въпреки напълно идентичния набор от гени.

Днес обаче хората са уверени, че леворъките не само са съвсем нормални, но сред тях има и много талантливи. Констатираните разлики не са съществени. Например леворъките обикновено достигат пубертета 4 или 5 месеца по-късно от хората, при които водеща е дясната ръка. Голям праз!

Проблеми като заекване и дислексия засягат по-често леворъките, особено ако те са принуждавани в детска възраст да пишат с дясна ръка (какъвто е случаят с английския крал Джордж Шести).

Хората, при които водеща е лявата ръка, са особено добри в спортни дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка.

Любители на „лявата” статистика припомнят, че известни леворъки държавници през вековете са били фараонът Рамзес Втори, римският император Тиберий, Юлий Цезар, Карл Велики, Наполеон Бонапарт, Симон Боливар, британските крале Едуард Трети, Джордж Втори, Джордж Четвърти, Джордж Шести, френският крал Луи Шестнайсети, кралица Виктория (последната британска кралица-майка), синът на принц Чарлз - принц Уилям, настоящият холандски престолонаследник Вилем Александър.

Леворъки са и американските президенти Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън, Джеймс Гарфийлд, Хари Труман, Джон Кенеди, Джордж Буш-старши, Бил Клинтън, Роналд Рейгън и Джералд Форд. За Рейгън е известно, че е бил роден леворък, но после са го принудили да започне да борави и да пише с дясната ръка.

Настоящият американски президент Барак Обама също е леворък. През 2008 г. той бе обявен за леворък на годината.

Леворъки са и „железният канцлер” Ото фон Бисмарк, Махатма Ганди, израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Философите Аристотел и Ницше също са леворъки.

Леворъките в музиката са Пол Маккартни, Джими Хендрикс, Ринго Стар, Ани Ленъкс, Коул Портър, Енрико Карузо, Сергей Рахманинов.

Авторите на приказки Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен също са били леворъки.

В изкуството по-известните леворъки са Леонардо да Винчи и геният Рафаело. В областта на киното лидер е Анджелина Джоли.

В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, както и четирима от петимата първоначални дизайнери на "Макинтош.

/По материали в интернет/

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

13 август: Международен ден на леваците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди