изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:58 EEST
Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“    
ОбществоЖивеещите в центъра на София, които попадат в зоните на платено паркиране, започват масови протести с блокиране на възлови кръстовища заради изискването за винетен стикер. Това решиха над 100 граждани, които се събраха на мирен протест пред паметника на Патриарх Евтимий заради решението на общината да въведе солените такси от 1 септември, пише "Сега".

За сряда от 17 часа е насрочен първият протест на кръстовището пред Попа. Организатори са гражданската инициатива "Стожер" и фейсбук инициативата "Не на данък паркинг".

"Не знаем какъв ще е резултатът от този протест, защото се иска голяма масовост, но все пак няма да оставим нещата така", обясни пред "Сега" Гергана Владкова от фейсбук инициативата. На фейсбук страницата са качени десетките жалби на софиянци до "Московска" 33, както и колективна жалба до Комисията за защита от дискриминация, към която всеки ще може да се присъедини до 12 ч. в петък.

Организаторите правят и подписка, която е раздадена из магазини и блокове в центъра. Вече е подготвено и отворено писмо до председателя на общинския съвет и кмета Йорданка Фандъкова.

"Не сме разглезени хора, които не искат да плащат. Просто, след като ВАС отмени именно раздела за винетния стикер за живеещите в "синята зона" преди 3 г., общината пак прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно най-малкото защото стикерът не гарантира паркомясто", обясни още Владкова. Тя разказа, че при подаване на документи за винетен стикер не са отпаднали нито едно от изискванията, въпреки че от общината обещаха известни облекчения.

От Центъра за градска мобилност пък обяснили на семейство Владкови, че нямат право да променят изискванията, без да е променена наредбата, което ще стане през септември. От кметството обещаха да разглеждат случаите поотделно, за да може всеки да си извади стикер, а не само собственици на жилища, както е записано в новия нормативен акт. За тази цел софиянци, които имат проблем с поставените изисквания в наредбата, могат да ползват гратисен период до края на септември.

Цените

Цената за първа кола е 150 лв., за втора 450 лв. в "синя зона" и по 100 и 300 лв. в обхвата на новата, по-евтина "зелена зона". Има и месечна такса. За "синя зона" тя е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв. Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди