изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:54 EET
Цветанов: Да не смесваме боровинките с класическия трафик на хора    
НовиниНека все пак да не вкарваме боровинките в типичния трафик на хора с цел трудова експлоатация, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който даде началото на проект на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Вицепремиерът направи този коментар по повод изнесени от секретаря на комисията Антоанета Василева данни, според които за миналата година 542 са жертвите на трафик на хора, а 119 са осъдени за трафик. Тя посочи, че остава висок ръстът на сексуално експлоатираните, но се забелязва и увеличение на броя на жертвите с цел трудова експлоатация - 90 мъже, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Скандалът с излъганите берачи на горски плодове се разгоря това лято, когато стана ясно, че много български граждани, предимно роми, заминали на сезонна работа в Швеция, са били излъгани.

"Специално за боровинките донякъде вина си имат самите хора, които са приели това условие, без да знаят абсолютно нищо. И това, което се стараем, чрез институциите в България, е да има информираност, а и гражданите, когато предприемат подобни пътувания, също могат да проявяват интерес за това, което има като възможности и дали това, което им се предлага там, отговаря на това, което им се обещава”, посъветва министърът.

Той не пропусна да подчертае, че веднага са били предприети адекватни действия от МВР и МВнР и са успели да образуват досъдебни производства. Голяма част от хората, които са се върнали, вече са разпитани.
Цветанов сподели, че се надява подобна кампания, в която някой иска да злоупотребява с труда на хората, няма да бъде допусната.

Антоанета Василева пък каза още: „По случая с берачите на боровинки в Швеция – трябва да оставим време на разследващите да си свършат работата. Направихме всичко необходимо да се погрижим за тези хора. Едно от нещата, които правим от три години и ще продължим, е да предупреждаваме хората за рисковете, когато търсят сезонна работа в чужбина, когато са без договор и без да знаят езика”.

"Реализираме доброволчески кампании за обучаване на тийнейджъри. Няма достатъчно финансиране, което е единственият проблем, и затова търсим партньорство. Трябва да фокусираме вниманието си и в градовете, където има преобладаващо млади хора, които продължават обучението, за да предотвратим възможността да станат жертва на класическия трафик на хора с цел сексуална експлоатация”, каза Цветанов и даде пример с момиче от Сливен на име Олга, от чиято експлоатация за 8 години са спечелени 4 млн. евро.

„За голямо съжаление в България в немалката си част говорим за жертви, което означава, че ние изнасяме жертви. Зависимостта е огромна, контролът върху жертвите от сводниците е толкова силен, че трябва да положиш много усилия, за да се измъкнеш от такава престъпна схема”, призна министърът.

Вътрешният министър отбеляза, че с Холандия се работи много добре в борбата с трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

На представянето на програмата присъстваха Корин Детмайер-Вермьолен - национален докладчик по трафика на хора в Холандия, и посланикът на страната у нас Карел ван Кестерен.
Корин Детмайер-Вермьолен посочи, че си спомня много ясно случая с Олга от Сливен. Бях впечатлена от нейната сила и трогната от нейната история, каза тя, цитирана от "Фокус".  www.dir.bg

 


Сходни връзки

Цветанов: Да не смесваме боровинките с класическия трафик на хора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди