изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:29 EEST
Почина актьорът Петър Петров    
Общество
На 72-годишнавъзраст ни напусна големият актьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Петър Петров. Печалната новина бе съобщена от Нова телевизия.


Петър Петров е роден е роден на 20 септември 1939 година в София, в семейство на съдия и детска учителка Той израства в дом, в който има пиетет към театъра, музиката, живописта, но преди всичко към българската литература. Всички са щастливи, когато го приемат от първо кандидатстване през 1957 г. във ВИТИЗ, в класа на проф. Кръстьо Мирски и проф. Анастас Михайлов. След завършване работи 3 театрални сезона в Бургаския театър. След това играе 35 години в Народния театър за младежта и в навечерието на 60-годишнината си се оттегля доброволно.

Паралелно, по съвместителство, вече професор и доктор на науките, е преподавал в НАТФИЗ. Театралните му роли са над 100, в игрални и телевизионни филми - над 15, има многобройни участия в БНТ и БНР.

Сред запомнящите се филмови роли на Петър Петров са участията му в “Привързаният балон”, “Сърце човешко”, “Иван Кондарев”, “Дърво без корен”, “При никого”, “Царска пиеса”, “Не знам, не чух, не видях”, “Грехът на Малтица”, “Борис І”, “Немирната птица любов”.

В едно от последните си интервюта за БЛИЦ големият актьор пожела на читателите: “Първото ми послание е да не се отказват от изминалия си живот или ако има черни петна в него, да обяснят причините за тяхната поява в живота. Второ, да избягват да се оплакват, да натоварват ближните си със своите проблеми. Трето, да се опитат да поддържат чувството си за хумор и особено - автохумор. Да се постараят по някакъв начин да оползотворят свободното си време, ако го имат. Няма срамна професия и няма срамен труд въобще. Важното е да запазят самочувствието си на личности. Когато ми е много уморена главата, аз започвам да готвя... С възрастта човек не става затворник на своите спомени, ако ги съхранява и поддържа в тяхната красота”.

Поклон пред светлата му памет!

http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

Почина актьорът Петър Петров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди