изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:50 EEST
Наши учени създадоха сливо-кайсия "Стендесто"    
Земеделие
Първата си сливо-кайсия създаде и я обяви официално след 25 години труд Пловдивският институт по овощарство, съобщи директорът му д-р Аргир Живондов. Новото растение е плод на 25-годишен труд на специалистите от института. Името на хибрида е „Стендесто”, защото е създадена от сливовия сорт „Стенлей” и кайсиевия „Модесто”.


До няколко дена ще излезе и монографията, в която новият хибрид е описан. А първата партида с фиданки за засаждане ще бъде пусната на пазара още през септември идната година.

„Стендесто” на външен вид има тъмновиолетовия нюанс на сливата и издължената й форма, но също така е мъхеста като кайсия. Според създателите й вкусът на сливо-кайсията е странен, но приятен. Към нея вече има интерес от САЩ и Европа. Зад океана вече имало създадена сливо-кайсия, но от различен вид. Там от доста време на пазара се продават и крушо-ябълки.

Новите сортове по принцип имат по-добър външен вид, но са по-безвкусни. Но според специалистите, хората купували плодове именно заради външния им вид. Освен сливо-кайсията, учените от овощарския институт са регистрирали шест нови сорта праскови, четири сорта череши, четири сливи и десет вида орехи. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Наши учени създадоха сливо-кайсия "Стендесто" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди