изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:29 EEST
„ДАНИБЕКС” СРЕЩУ ВиК    
Новини

Съдът ще решава спор между частно и държавно дружество



 

Добричката фирма „Данибекс” ООД е една от малкото работещи фабрики в града, като дружеството вече оцелява 12 години. Фирмата днес е търсен партньор от клиенти от Евросъюза. В началото фабриката, основана от Веселин Киров за производство на обувки започнала с изработване на детски и дамски, но в годините детските обувки отпаднали и днес работят само дамско за клиенти от Франция, Германия, Италия, Швеция, Норвегия и Англия. Във фирмата работят около 150 души, които са от основаването й, като 40 % са млади квалифицирани специалисти, споделя Веселин Киров. ”Работим и за България, но само по поръчка, защото сме малка фирма и не можем да си позволим да поддържаме търговски обекти за продажба на продукцията ни. За жалост китайското производство, с което е залят пазара у нас, е на много ниски цени и никой не само в България, а и в Европа не може да се конкурира с тях" - казва Киров. Като сериозни проблеми пред днешния бизнес Киров изтъква поскъпването на енергоносителите, както и ежедневната борба за нови пазари и клиенти. От началото на годината обаче ръководство и работници шест месеца имат друг сериозен проблем – липсата на вода в сградата.

С основаването си "Данибекс" ООД сключва договор с близко стоящата Птицекланица в Добрич, която има собствен водоизточник, да ползва вода за санитарни нужди, като я заплаща ежемесечно. За това управителят В. Киров разполага с фактури. В началото на настоящата година Птицекланица - Добрич, е обявена в ликвидация и синдикът на фирмата известява Киров, че спира водоподаването към обувната фабрика. Тогава Киров прави постъпки да бъде присъединен към мрежата на ВиК - Добрич, но получава вместо съдействие - акт на стойност 36 хил. лв. и започнато досъдебно производство за кражба на вода. Сагата стартира в края на януари т.г., като и до момента Киров е принуден да подсигурява вода за санитарни нужди чрез водоноски, защото вода във фирмата няма. Досъдебното производство е приключено  на 28 юни т.г., когато постъпва в Добричката районна прокуратура. Със свое постановление от 4 юли районен прокурор Веселин Вичев постановява прекратяване на наказателното производство, "тъй като деянието не съставлява престъпление от общ характер" - е записано в постановлението. В края на юли обаче "Данибекс" е все още без вода.

Потърсихме за коментар по казуса управителя на ВиК - Добрич, Дамян Калчев, който заяви: "Не съм запознат с прокурорското постановление. В случая се касае за кражба на вода и незаконно присъединяване". На въпрос кога може да бъде присъединена фирмата, след като прокурор не е установил нарушение, Калчев бе категоричен: "Първо трябва да се запозная с документите".

На практика двете страни трябва да се изяснят в съдебната зала, а дотогава близо 150-те души персонал на фирмата, както и нейните партньори да търпят принудителния "сух режим". НДТ

 

 


Сходни връзки

„ДАНИБЕКС” СРЕЩУ ВиК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди