изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:10 EEST
За Дянков бедността у нас е мит, за статистиката - реалност    
Коментари Положението с цените и доходите става наистина напечено това лято в България. Вчера Националният статистически институт (НСИ) обяви, че през юли животът е поскъпнал с 1.5% - нещо съвсем нетипично за това време на годината, когато цените се задържат и дори падат. Такава висока месечна инфлация за последно имахме през лятото на 2008 г., преди да ни връхлети кризата. Сегашният скок се дължи основно на поскъпването на ток, вода, бензин, туристическите услуги и донякъде на храните.

Най-лошото е, че засега няма изгледи инфлационната лавина да спре. Котировките на петрола, горивата и храните хвърчат в световен мащаб. В България масовият бензин подобри пореден рекорд - вчера А 95 стигна 2.72 лева за литър. 

Според НСИ от юли 2011 г. насам животът на българина е поскъпнал с 3.1%. Особено жестоко обаче са ударени семейните бюджети, защото издръжката на дома - сметките за ток, вода и др. режийни разходи, наемите и ремонтите са скочили с 6.3% спрямо юни и с цели 10.3% в сравнение с юли 2011 г. Транспортът е с 3.6% по-скъп от предното лято, таксите за обучение са пораснали с 6% за година. Храните според НСИ през този юли са само с 2.1% по-скъпи отпреди година. Но те вероятно ще дадат нов импулс на инфлацията в данните за август.

Министърът на финансите Симеон Дянков обаче нарече вчера обедняването на българите мит и се похвали, че с предстоящата актуализация пенсионерите ще се окажат по-богати, отколкото при старта на управлението на ГЕРБ. Дянков обяви във Варна, че от 1 януари пенсиите ще бъдат вдигнати с 7.6% - колкото инфлацията, натрупана от лятото на 2009 г. насам.

КНСБ веднага оспори аритметиката на Дянков и обвини МФ, че спестява част от истината и че реално натрупаната инфлация надминава 10%. Всъщност разминаване няма - просто КНСБ говори за поскъпването на цялата потребителска кошница, а Дянков удобно взима по-малкия процент - за малката кошница със стоки и услуги, която е най-важна за най-бедните.

"През последните години е водена много строга бюджетна дисциплина, вече идва времето на увеличаване на доходите", обясни вицепремиерът Дянков. Той припомни, че от 1 август има увеличение на бюджетните заплати, а министрите усилено обсъждат как да стане покачването на пенсиите. Единият вариант е с процента на инфлацията да бъдат качени всички пенсии. Вторият е еднакъв индекс за повечето пенсии, а само за най-ниските - по-значително повишение. Върви се към този вариант, стана ясно вчера от думите на вицепремиера. Актуализацията ще се случи в началото на 2013 г., но не на 1 януари, тъй като технологично било невъзможно.

Дянков се зарече, че тази година кабинетът ще внесе рано проектобюджета в Народното събрание - още през септември. Това означава, че до дни министрите трябва да решат по каква схема искат да качат пенсиите. Дянков подчерта ролята на пенсионерите за икономическото оживление. "Вътрешното потребление се вдига почти веднага с увеличението на пенсиите и затова за правителството е важно да бъдат повишени именно пенсиите", каза министърът. Той посочи, че данъци догодина няма да се вдигат.

Отпор

КНСБ обаче не смята, че кабинетът си е свършил работата, и вчера настоя за спешно свикване на тристранния съвет - заради растящите цени, които обезценяват всички доходи, не само пенсиите. КНСБ има и готов списък с мерки - поне 10% скок на пенсии и бюджетни заплати, скок на минималната заплата с 40 лв. до 330 лева и еднократна есенна компенсация заради поскъпването на тока и отоплението за всички пенсии до 400 лв. - с по 20 до 50 лева. От синдиката не казват откъде да дойдат ресурсите за предлаганите повишения, но предупреждават, че наесен са възможни "социални стълкновения", и призовават премиерът Борисов да накара заместника си Дянков да свика тристранката.

Анализ на Катя Димитрова, Диян Божидаров, в. Сега

http://www.cross.bg

 


Сходни връзки

За Дянков бедността у нас е мит, за статистиката - реалност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди