изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:48 EEST
Протестиращи блокираха кръстовището на Попа в София    
ОбществоДесетки хора блокираха кръстовището на "Граф Игнатиев" и "Патриарх Евтимий" в 17.20 часа с искания за отмяна на наредбата на общината за паркиране в т.нар. "синя" зона. Стотици са се разписали в подписка срещу тази наредба, съобщи БТА.

Протестиращите скандираха „Оставка” и „Не на рекета”. Чуваха се освирквания. Възникна конфликт между гражданите и органите на реда, съобщи "Фокус". Полицията спря за около 15 минути движението по бул. "Патриарх Евтимий" и регулира движението по бул. "Васил Левски".

Според полицията на мястото са около 100 души, но журналистите забелязват поне двойно повече хора.

Един от протестиращите – Мирослав Паскалев, заплаши, че на 1 септември ще си запали едната кола, ако не бъдат отменени стикерите за паркиране, а на 1 октомври и втората. „Искам да разбера какво прави общината с парите, които плащаме. Какво получихме след толкова години "синя" зона”, попита той.

Според наредбата от 1 септември винетката за преференциално паркиране по местоживеене в "синята" зона ще струва 150 лв. годишно за един автомобил и 450 лв. за втори. Цените за "зелената" зона ще са съответно 100 и 300 лв. Въпреки това, на хората, които живеят в тези райони, няма да бъде осигурено паркомясто.

"Доживяхме да ни управлява пожарникар", възкликна възмутено друг от протестиращите, цитиран от БГНЕС.

"С годините виждам как държавата се опитва да направи живота на всички живущи тук, колкото се може по-невъзможен, обратно на всички европейски държави", заяви и китарисът на ФСБ Иван Лечев, който също се включи в протеста. "Ние понасяме шум, задръствания, дишаме газовете на един многомилионен град, а на всичкото отгоре се оказа, че сега трябва и да си плащаме. Това противоречи на всякаква логика. Нас ни наказват за това, че живеем в центъра", добави той. Лечев обаче бе категоричен, че протестиращите не трябва да правят нищо незаконно.

Освен отмяна на наредбата хората искат освобождаване на тротоарите от неправомерно паркирали автомобили и премахване на привилегиите за паркиране на коли от различни ведомства и фирми.

Утре в 17 часа отново ще има протест.

15 000 столичани вече подкрепиха инициативата на движението "ДНЕС" срещу новите правила за паркиране в София. Десетките жалби на софиянци до "Московска" 33, както и колективна жалба до Комисията за защита от дискриминация, са качени в социалната мрежа. www.dir.bg

 


Сходни връзки

Протестиращи блокираха кръстовището на Попа в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди