изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:14 EEST
19 август: Мюсюлманите честват Рамазан байрам    
ПразнициНа 19 август мюсюлманите честват Рамазан байрам (на арабски: ??? ?????, „ид (ейд) ал-фитр“), познат още и като Шекер Байрам. Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан – деветия месец от мюсюлманската година (хиджра).

Празникът се чества от 624 г. Той няма постоянна дата, тъй като хиджра по същество е лунен календар, отчитащ точно 12 обиколки на Луната около Земята и има 354 дни. (33 години по хиджра съставляват 32 слънчеви години.) Рамазан байрам се пада през 2012 г. на 19 август, през 2013 г. на 8 август, през 2014 г. на 29 юли.

Едномесечното постене (саум) е много сериозно изпитание за мюсюлманите, тъй като налага пълно въздържане от храна, напитки, съвокупление и пушене от появяването на зората до залез слънце (ифтара). Според тяхната религия това е «средство да се постигне божията любов и човек да се научи да подчинява страстите и желанията си, да се бори с изкушенията”. Говеенето поражда у мюсюлманите дух на социална принадлежност, на единство и братство, на равенство пред Аллах. Социалният резултат е, че богатите с гладуването си макар за един месец съпреживяват целогодишното битие на бедните и това ги подтиква към благотворителност.

За всеки праведен мюсюлманин празникът е съпричастност към общата радост на едноверците и добра възможност за попълване на духовния опит. Празникът за мюсюлманите на първо място е прощаване с благословените дни на месец Рамазан, когато на всеки мюсюлманин е предоставена добра възможност да се извиси духовно, да усмири страстите си посредством спазването на постите, да прояви по-голям стремеж към благочестие, да окаже помощ на нуждаещите се.

В навечерието на празника се раздава задължителното пожертвование зекят ал-Фитр, чийто размер се определя от Главно мюфтийство.

В деня на празника мюсюлманите извършват ритуално измиване, обличат празнични дрехи и бързат към джамията за колективна молитва. След това вярващите си разменят поздравления, ходят на гости на по-възрастни и навестяват болни или канят гости на празнична трапеза. Традиционният поздрав е «Ейд мубарак!” (Щастлив празник!). Задължително е най-напред децата да поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Нормално е да се отиде до гробищата, да се споменат починалите, да се четат над техните гробове откъси от Свещения Коран и да се моли Всевишния да облекчи тяхната участ.

Празникът продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На трапезата се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

БЛИЦ  и НДТ поздравяват всички български мюсюлмани с настъпването на светлия празник Рамазан байрам, желаят им техният пост и молитви да бъдат приети от Всевишния, здраве на техните роднини и близки, мир за семействата им!
 


Сходни връзки

19 август: Мюсюлманите честват Рамазан байрам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди