изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:10 EEST
Учени: Открихме ключа към дълголетието    
По светаУчени от Националната академия на науките на Беларус съвместно с американски колеги са създали препарат, усмиряващ свободните радикали, които разрушават ДНК. Сензационното откритие дава възможност за чувствително увеличаване продължителността на живота, заяви пред журналисти шефът на лабораторията на белоруския Институт по физико-органична химия. Вадим Шманай.

Значението на този препарат тепърва ще получи достойна оценка, тъй като на негова основа може да бъде създаден истински елексир на младостта, твърдят учените. Всъщност той вече е налице и се провеждат експерименти с опитни мишки, а след не повече от 10 години ще бъде пуснат в свободна продажба. Откритието е станало факт след като са били изследвани полинаситени мастни киселини.

Според учените те са едни от носителите на свободните радикали. Решено било да се експериментира с усилването на тези киселини като се заменят водородните атоми в тях с безвредни изотопи на деутерия. В резултата полинаситените мастни киселини станали много устойчиви, а разлагането им до свободни радикали изключително трудно. Така тяхното разрушително движение в организма било сведено до минимум.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Учени: Открихме ключа към дълголетието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди