изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:08 EEST
Бизнесът: Има постоянен спад на осигурените на пълен работен ден    
Икономика

Увеличаването на минималните осигурителни прагове в губещи браншове ще доведе до ръст на безработицата. Преговорите със синдикатите ще се проточат още поне 10 дни. Това заяви Димитър Бранков - заместник-председател на Българската стопанска камара /БСК/ на брифинг по повод преговорите за определяне на минималните осигурителни прагове в 85 икономически дейности, които трябва да приключат днес.



До момента са определени праговете в около 43-44 процента от икономическите дейности, посочи Бранков.

По думите му по-голям ръст на минималните осигурителни прагове са договорени в производството на хартия, картон и целулоза, в производство на медицински и зъболекарски инструменти с ръст от 19.5 на сто, както и в текстилната промишленост. Отрицателен ще бъде ръстът на праговете за някои длъжности в туризма, каза Бранков.

Той апелира министерството на труда да се въздържи от налагане по административен път на увеличаване на праговете в сектори, в които не е постигана договореност. Бранков изрази съжаление, че за разлика от предишните години сега има неприятно съчетание от спад на продажбите и на заетостта, и рязък скок на цените на основните енергийни източници и продукти. Ситуацията за редица браншове е много тежка, някои от тях повишават производителността на труда, но за сметка на съкратен персонал, а не на увеличени продажби, коментира Бранков.

Според него увеличаването на минималните осигурителни прагове няма да подобрят икономическата ситуация в страната. От БСК са на мнение, че големият проблем на българската икономика е спадът на заетостта. Според справка на Националния статистически институт, поискана от БСК, към май тази година има постоянен спад на т.нар. осигурени на пълен работен ден, те са 1 млн. и 800 хил.души. 18 процента пък е реалната безработица в страната, което значи, че всеки пети у нас не е на работа, посочи Бранков и каза още, че 450 хиляди са загубените работни места през последните месеци.

БСК призова браншовете, които продължават да водят преговорите за определяне на минималните осигурителни прагове да подходят реалистично и да отчетат лошото икономическо положение в страната. Увеличаването на осигурителните прагове в губещи икономически сектори несъмнено ще доведе до спад на заетостта, смятат от БСК. Според организацията анализът на ситуацията с осигурителните прагове през последните години, не дава основание да се говори ,че тяхното увеличение води до по-високи приходи в НОИ.

В същото време днес стана ясно, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни е 609,30 лева, обяви Националният статистически институт /НСИ/. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 г. е 605,34 лева. Определеният средномесечен доход за страната за посочения период служи при изчисляване на размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2012 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, посочват от НСИ.   http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Бизнесът: Има постоянен спад на осигурените на пълен работен ден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди