изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:52 EEST
Какво не знаем за древна "Сердика"?    
Новини След няколко седмици ще завършат разкопките на "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". В момента там все още работят археолози и правят проучвания на историята на строителство. Мястото е интересно според специалистите, защото е запазено най-ранното строителство. Причина се оказват подпочвените води и това, че във водата сае съхранени първите конструкции от дърво, пише бТВ.



Според ръководителя на разкопките д-р Марио Иванов не запазените стени, които събират погледите на зяпачи, са уникални, а именно този най-стар слой на строителство, потопен във вода. На обекта на няколко места може да се видят потопени и запазени във водата дървени греди, което погледнато отгоре най-вероятно за непросветените е някакъв гьол. За жалост в момента тези места се засипват с пръст, за да се запази влагата и водата.

След приключване на разкопките други специалисти ще трябва да търсят решение за това как мястото да се освети и аранжира и възможно ли е да се вижда потопеният във вода най-стар слой на строителство. Както на повечето такива места може да се види как през вековете върху едни сгради са строени други. Археолозите дори са открили точната година на голям пожар, изпепелил мястото. Независимо от това следва нов градеж.

На място на разкопките археолозите не смятат, че ще намерят предизвикващи сензации съкровища. Хората са живели в тези сгради, след това са си отивали и са взимали всичко със себе си. Въпреки това не се подминава и този процес на търсене с металотърсачи. На този етап се откриват дребни апликации и бронзови и сребърни монети. Намират се и много керамични фрагменти и части от мозайки. Не липсват кладенци и доста добре запазена пещ.

Продължилите вече три години разкопки затрудниха изграждането на тази част от метрото, но според Иванов това не е беда, защото тази централна част на столицата ще има друг облик. Той не смята, че трябва да се преувеличава значението на мястото, но така или иначе е пример за хилядолетна история. От негова гледна точка, строителството през вековете говори за изключително майсторство.

Голяма част от работата е свършена, но има още много работа по консервиране и оформление на мястото. Според Иванов, разкопките не зависят от срока за откриване на завършения участък на метрото. Причината е, че няма как археологическата работа да бъде вкарвана в норми и срокове. В това може да се убеди всеки, който отиде на място и види колко внимателно се работи и на моменти с малка шпакла и четки се проверява дадено място.

Намерените части от предмети се мият, подреждат, сортират и описват най-подробно. Описанието включва и на каква дълбочина са намерени, защото това ги категоризира към даден исторически период. Дори и незавършените работи привличат вниманието на много хора гледащи как се работи. Не липсват вече и чужди туристи идващи да видят и снимат на място. Повече от сигурно е, че мястото ще бъде сред забележителностите на столицата.
Информационна агенция "КРОСС"
 


Сходни връзки

Какво не знаем за древна "Сердика"? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди