изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:54 EEST
Транспортна и МВР-болница няма да са към ВМА    
Здраве

Аню Ангелов посочи, че само 14% от хората, които се лекуват във ВМА, имат връзка с армията, всички останали са цивилни български граждани



Властта се отказала от идеята МВР-болница и транспортна болница да са под шапката на ВМА. Няма да има такова сливане засега, каза военният министър Аню Ангелов.

На 30 декември 2011 г. премиерът Бойко Борисов каза, че Медицинският институт на МВР и Транспортна болница отиват под шапката на ВМА.

"Няма никаква логика министърът на транспорта да отговаря за болница, никаква логика няма. Няма никаква логика министърът на вътрешните работи да се занимава с болница - не му е работа, затова под шапката на ВМА възнамеряваме да отидат ведомствените болници. Така ще има едно управление, една администрация и всички ще имат възможност за едно лечение", каза премиерът.

Две седмици по-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че се запазва се самостоятелността на МВР-болница.

Днес военният министър Аню Ангелов обясни, че това е било "обсъждано много дълго и стигнахме до извода, че няма нужда от такова сливане към момента".

Военният министър подчерта, че ВМА е национална институция не само на МО, тя на практика работи за националното здравеопазване. През ноември се предвижда военната болница в Сливен да стане търговско дружество,

а следващата година това ще се случи с военната болница в Плевен. "Те да се превърнат в търговски дружества, за да могат сами да сключват договори за медицинско обслужване, а МО ще сключва с тях договори", посочи министърът.

Правителството ще отпуска още пари за покриване на задълженията на Военно-медицинската академия. Тази седмица с две постановления само за два дни министрите отпуснаха допълнително 19 млн. лева.

"10% от задълженията по споразумение между ВМА и съответните фирми, които имат да получават от ВМА, са направили отстъпка от 10% и с това разширяваме възможността да изплатим тези просрочени задължения. Някъде около 62 млн. лв. ще бъдат след тези решения на МС, предстоят и още такива решения", каза министърът. Той припомни, че през 2009 г. задълженията на ВМА са били 137 млн., а в момента са 82,5 млн. лв. и обеща, че сега ще паднат на 62 млн. лв.

Ангелов посочи, че само 14% от хората, които се лекуват във ВМА, имат връзка с армията, всички останали са цивилни български граждани.

Ръководството на МО обсъжда с финансовото министерство "какво може да се направи за надграждане на социалната политика на МО по отношение на военнослужещите и цивилните служители". "Можем да постигнем

определен напредък, както и главно, основно по отношение на техните възнаграждения",

заяви министърът. До 30 септември ще стане категорично ясно дали това ще може да се случи.

МО са дали три варианта за увеличението, като оптималният е 1,5% от БВП.  Тази година армията ще изплати и задълженията си по договорите за хеликоптерите на ВВС и ВМС. Ако не бъдат отделени 1,5% за армията от бюджета за 2013, ще пострадат нашите планове за капиталови разходи, обясни Ангелов и програмата за инвестиции, но в никакъв случай няма да пострадат военнослужещите.

В рамките на един месец ще се предаде всичко необходимо на правосъдното министерство за "военното НДК". "Считам, че им предстои много работа. За съжаление при нас и в трите години доста късно се отпускаха средства и не можехме да проведем цялата процедура. Продължавахме да работим. Извършихме и някои довършителни работи по тази част, която ставаше за министерството на отбраната", каза Аню Ангелов.

Той смята, че сега на правосъдното министерство му предстои да направи нов проект, за да може да послужи за техните нужди. Аз съм радостен, че можем да направим това за съдебната система, посочи още военният министър.  www.vesti.bg
 


Сходни връзки

Транспортна и МВР-болница няма да са към ВМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди