изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:02 EEST
ПОТЪВАМЕ, ВЪПРЕКИ САМООЦЕНКИТЕ НА УПРАВЛЧВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ    
Новини

Държавният дълг на България нараснал с 560 млн. евро за една година



Държавният дълг на България се е увеличил номинално с 560,9 млн. евро през 2011 г., съобщи bTV, позовавайки се на данни на Министерството на финансите.
 В края на миналата година номиналният размер на държавния дълг е възлизал на 5 млрд. и 945,9 млн. евро. Близо 3,5 млрд. евро е външният дълг на страната, а вътрешният възлиза на почти 2,5 млрд. евро.

В края на периода държавният дълг е бил 15,5% от брутния вътрешен продукт. От финансовото ведомство отбелязват, че ръстът се дължи на полученото през 2011 г. ново вътрешно и външно финансиране и разликите във валутните курсове при преоценката на дълга.

В края на 2011 г. 53,3% от дължимите суми са в евро, 28,6% в левове, 15,6% в щатски долари и 2,5% в други валути.

Във валутната структура на държавния дълг се запазва тенденцията към увеличаване на относителния дял на дълговите инструменти, деноминирани в лева. Това допринася за ограничаване на рисковете, следствие от изменението на валутните курсове на международните пазари, отбелязват финансистите.

Според официални данни в началото на юли България е пласирала в пълен обем емисията еврооблигации в размер на 950 млн. евро при лихвен купон от 4.25%. Постигнатата доходност е 4.436%. (Доходността зависи както от лихвата, така и от това дали книжата се продават по-евтино или по-скъпо от номинала. Тя е по-меродавният показател - бел. ред.)

По времето на най-големия растеж в света, Милен Велчев постигна 7,5% лихва, а ние сега постигнахме 4,25% за срок от 5 години, каза по този повод премиерът Бойко Борисов през юли.

Книжата, емитирани през 2002 г., обаче бяха десетгодишни, а международните лихви тогава бяха значително по-високи.

„Общо на година спестяваме 62 млн. лева от разликата на Милен Велчев със Симеон Дянков. За пет години по 62 са над 300 млн. лв., които по-малко ще съкратим като дълг на следващото правителство", похвали се Бойко Борисов въпреки условностите на сравнението.
"Това е голям успех и се приема много добре от световните пазари - ще намали кредитните лихви за следващата година”, отбеляза още министър председателят. 

http://dnes.dir.bg  / ndtnews.hopto.org

 


Сходни връзки

ПОТЪВАМЕ, ВЪПРЕКИ САМООЦЕНКИТЕ НА УПРАВЛЧВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди