изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:38 EEST
Флуоритът излюпва гении    
Любопитно Флуоритът е безспорният носител на титлата "най-цветният минерал в света". Той блести с букет от ярки цветове, които варират от лилаво, синьо, зелено, жълто, безцветно, кафяво, розово, черно до червено и оранжево.

Някои екземпляри имат един-единствен цвят, но други са много интересни и красиви с
редуващи се в ивици  различни цветове. Богатото лилаво е най-известният и популярен цвят на флуорита. Той лесно се конкурира с красивия виолетов аметист. Сините, зелените и жълтите разновидности са също дълбоко оцветени и привлекателни. Редките розови, червеникаво-оранжеви и дори черни екземпляри са особено търсени.

С твърдост 4 по скалата на Мос флуоритът е крехък и мек камък. Произходът на името му идва от латинския глагол “тече”. То отразява днешното използване на минерала като разредител при производството на стомана и алуминий. Преди е бил наричан флуорошпат.

Древните египтяни са ваели от флуорит статуи и скарабеи, китайците са го издялвали отпреди повече от 3000 г. През XVIII век той бил стриван на прах и смесван с вода за лечение на бъбречни заболявания. Това може да се основава на вярата на древните римляни, че ако пиеш алкохол от съдове от флуорит, не се напиваш.

Флуоритът е известен като камък на гениите. Той засилва концентрацията, самочувствието и помага за вземане на решения. Страхотен камък за студенти и изследователи, които трябва да анализират данни и да направят заключения. Това е камъкът на откривателите. Отличен помощник е за обучение.

Професиите, за които е най-подходящ, са в сферите на недвижимите имоти, фондовия пазар, инвестирането, банкирането, науката, училищата, за психолози, терапевти, съветници.

Флуоресцира под ултравиолетова светлина и свети при нагряване. През 1852 г. флуоритът е дал името си на явлението флуоресценция.

Има разновидност, наречена хлорофан (позеленяващ), която идеално демонстрира това качество. На тъмно започва да свети в зелено и синьозелено, ако човек я държи в ръка и я активира с топлината на тялото си. След като се появи, сиянието изчезва и повече не се появява в един и същ образец.

Залежи на флуорит са открити навсякъде по света - в Аржентина, Австрия, Канада, Китай, Англия, Норвегия, Франция, Германия, Мексико, Полша, Унгария, Чехия, Русия, Испания, Швейцария, САЩ, Мароко, Монголия, Мианмар, Намибия. Някои от най-ценните екземпляри идват от Швейцарските и Френските Алпи, където кристалите са осмостенни и варират по цвят от деликатно розово до наситено червено. "Синият Джон" е флуорит с редуващи се ивици от синьо, лилаво и бяло, който се среща само в Дербишър, Англия.
У нас находища има в Родопите, Чипровци, до реките Въча и Струма.

Химическият състав на камъка е калциев флуорид. Красивите му кристали са като кубчета или се групират в сложни комбинации с над 48 фасети на парче. Използва се като източник на флуор за флуорирани води. Цветът на камъка може да се променя с гама-лъчи. Той се дължи на примеси на хлор, желязо, уран и торий, тъмновиолетовите кристали съдържат голямо количество стронций,  а зелените - самарий.

Една от съставките на минерала е активният елемент флуорин - силна отрова, способна да действа през стъкло и метал. Откриването и изолирането на този елемент са докарали смърт и трайни увреждания на много учени. Друга съставка, флуороводородна киселина, се използва за гравиране на стъкло, разтваря кварц и други минерали.

Минералът има и широка промишлена употреба - в химическата промишленост, металургията, при производството на стъкло, керамика, цимент, горива с високо октаново число, флуороводородна киселина, ядрено гориво и в ракетната техника, за рафиниране на олово и антимон. Поради ниския си индекс на пречупване и дисперсия ясните му кристали са ценни за направата на лещи и призми за оптични системи, използващи ултравиолетова светлина.

Флуоритът поглъща и неутрализира отрицателната енергия и стреса. Насърчава позитивността, балансира енергиите, подобрява равновесието и координацията - физическа и психическа. Изчиства атмосферата от объркване, негативност и натрупани мисли.

Жезъл от флуорит концентрира енергията и се превръща в магическа пръчка.
Съчетайте вълшебната пръчка от флуорит с:
- цитрин или авантюрин за късмет и успех в бизнеса;
- яспис за стабилност;
- аметист за духовно и емоционално равновесие;
- хематит за сила и смелост.

Вярва се, че флуоритът има успокояващ ефект върху тялото. Помага на човек да се потопи във вътрешния мир и безкрайността. Чакрите, върху които влияе, са сърдечната, гърлената и третото око. Почиства и стабилизира аурата. Много подходящ е за медитация.

Флуоритът помага за по-доброто усвояване на вибрациите на другите камъни, затова много добре се комбинира с тях. Полезно е да се държи парче от него във всяка стая на дома.
Лечителите го използват при язви и рани, тъй като стимулира възстановяването на клетките, особено в кожата и дихателните пътища.

Укрепва костната тъкан и помага при ревматизъм, артрит и гръбначни травми. Облекчава дискомфорта при херпес и други болки, свързани с нервите. Засилва имунната система.
Поставя се върху тялото, за да носи облекчение при здравословни проблеми с настинки, грип, главоболие, стафилококи, рак, уши, нос и гърло, кости, зъби, бели дробове, детоксикация, тревожност, безсъние.

Вибрира с числото 6. Препоръчва се за зодии Водолей, Близнаци и Стрелци.
Зодия: Козирог, Риби

 ЗА КАКВО РАБОТИ

- Флуоритът може да увеличи концентрацията и да засили интуицията. Помага да се поддържа безпристрастност при вземането на решения. Понякога човек не може да види гората от дърветата. Флуоритът позволява да направиш крачка назад и да се огледаш по-добре.
- Изчиства мъглата на илюзията и внася ред в хаоса, разчиствайки пътя за новото. Работи за перфектно здраве и ред на всяко ниво. Пречиства и хармонизира.
- Подобно на ахата и карнеола укрепва аналитичните способности. Отличен за напредък на ума, съсредоточеност, медитация. Помага да се разберат по-висши, абстрактни понятия.
- Това е “групов” камък или камък на взаимоотношенията, защото помага да се балансира и стабилизира груповата динамика, така че всички да се възползват.
- Особено добър е за достъп до универсалните енергии, които активират всичко добро за тялото, и така помага за постигане на физическо съвършенство.
- Привлича богатство и изобилие. Много ефективен “мозъчен” камък, който позволява човек да използва творческите си способности,
 за да натрупа богатство.

ПАЛИТРА

Синият флуорит е камък на счетоводителите и анализаторите. Помага да се развият подредени, последователни мисли и действия. Стимулира ясни и стегнати комуникативни умения, носи мир, умственото спокойствие и тишина. Успокоява емоциите.

Лилавият флуорит засилва мистичните видения и проявите на духа. Помага на интуицията да се свърже с рационалния ум.

Зеленият флуорит балансира хормоните. Хармонизира и презарежда всички чакри.

Жълтият флуорит стимулира творчеството и интелектуалните занимания. Особено добре стабилизира груповата енергия, обединява групи, премахва негативността от  помещенията и помага на всички да работят за общото благо.

Белият флуорит символизира сливането на индивида с универсалния дух. Той изгражда чистота на духа и помага да се освободим от онези аспекти на духовната ни природа, които вече не служат на по-висшето ни благо.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Флуоритът излюпва гении | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди