изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:54 EET
Франция настоя да вземем мерки за ромите у нас    
Европейски съюзФренският вътрешен министър Манюел Валс каза днес, че ще поиска от Румъния и България да положат усилия за интеграция на ромските малцинства, предаде Ройтерс. Полицията във Франция продължи да разпръсква ромски лагери. "Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират тези населения", каза Валс по радио Европа-1 и добави, че се стреми да намери решение. Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния и България в средата на септември, съобщи БТА.


През миналата седмица правителството обяви, че обмисля да облекчи ограниченията за достъп до пазара на труда за български и румънски имигранти като част от решението на ромския проблем.

Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете. Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд. То се опитва да намери алтернатива на политиката на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на обитателите им.
Твърдата линия на Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз, напомня Ройтерс.

Въпреки обещанията за по-хуманен подход Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини. Валс, смятан за един от клонящите надясно членове на левоцентристкото правителство, заяви днес, че ще продължи да издава нареждания за разтурване на незаконни лагери, но ще предложи алтернативи за настаняване.

Лагер на около 70 роми бе разтурен от полицията в Еври (близо до Париж) - град, чийто кмет бе Валс преди да стане вътрешен министър. Служители на Червения кръст отидоха в лагера днес, но предложиха само временно настаняване, каза Серж Гишар, активист от организация за солидарност с ромите. "Това е връщане на улицата, връщане към просията", добави Гишар, цитиран от Ройтерс.

В края на миналата седмица премиерът Жан-Марк Еро заяви, че Париж ще поиска "в близките дни" да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено "решение на европейско равнище" на ромския въпрос.  www.dir.bg

 


Сходни връзки

Франция настоя да вземем мерки за ромите у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди