изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:38 EEST
ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕЛЕЕ - ЧАКА НИ БУРНА ПОЛИТИЧЕСКА ЗИМА    
ПолитикаУПРАВЛЯВАЩИТЕ ГЛАСЯТ НОВО ЖЕСТОКО ВДИГАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА, КОЕТО ОБЕЗСМИСЛЯ ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И 23-ГОДИНИ НАДЕЖДИ НА НАРОДА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ


Няма да бъдат подписвани и нови договори за присъединяване на мощности от ВЕИ, заяви днес Семерджиев
Сн.: БГНЕС
"Зелената добавка" в цената на тока, която бе сред основните причини за поскъпването му може да се окаже недостатъчна. Възможно е от следващия регулаторен период, отново да се наложи да бъдат компенсирани дружествата за по-големите им разходи за зелена енергия.
Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Очакванията са, че "зелената добавка" няма да може да покрие всички разходи, които ще се правят за купуване на енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници по преференциални цени, каза той.

От 1 юли 2012 г. тази добавка бе увеличена от 3,72 лв. на мегаватчас на 11,10 лв. на мегаватчас, въпреки че преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ бяха намалени, като причината бе големият брой нови присъединени мощности - най-вече фотоволтаици. Това доведе до поскъпване на тока с рекордните 13% от 1-ви юли.

От 1 септември цените, по които ще се изкупува произведената от слънчеви панели енергия, отново ще бъдат понижени, поне с 30 на сто, заяви днес шефът на ДКЕВР.

По думите му през юли и август няма нови големи фотоволтаични мощности, които да са присъединени към системата, а само малки - от по 30 до 200 мегавата, и те няма да повлияят съществено на цените. Въпреки тов, се очертава разходите за зелена енергия да бъдат по-големи от очакваното и да не могат да бъдат покрити от влязлото вече в сила увеличение на цените на електроенергията.

Досега по-големите разходи бяха за сметка на НЕК, сега обаче няма да е така, защото според новата методика тежестите за компенсиране на разходите ще се разпределят между всички оператори по мрежата - и НЕК, и електроразпределителните дружества, посочи Семерджиев. Възможно е от следващия регулаторен период - от 1 юли 2013 г., отново да се наложи да бъдат компенсирани дружествата за по-големите им разходи за зелена енергия, добави той.

Няма да бъдат подписвани и нови договори за присъединяване на мощности от ВЕИ, заяви още Семерджиев. ДКЕВР е решила това след изявление на Електроенергийния системен оператор, че мрежата не би могла да издържи на значително увеличение на мощностите от ВЕИ, след като вече има подписани договори за повече от 4000 мегавата. Тези договори са валидни и дават възможност на инвеститорите да се присъединяват към мрежата, но нови няма да се сключват, подчерта той.

По-рано Ангел Семерджиев съобщи, че цените на парното няма да бъдат намалени.
 


Сходни връзки

ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕЛЕЕ - ЧАКА НИ БУРНА ПОЛИТИЧЕСКА ЗИМА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕЛЕЕ - ЧАКА НИ БУРНА ПОЛИТИЧЕСКА ЗИМА
Автор: Anonymous да 2012-08-29 @ 08:24 EEST
ДЪРЖАВА НА МАФИОТИТЕ!
ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕЛЕЕ - ЧАКА НИ БУРНА ПОЛИТИЧЕСКА ЗИМА
Автор: Anonymous да 2012-09-01 @ 00:18 EEST
molq uvazhaemiq ot mrn vestnik da otgovori na vyprosa:kolko sa chengetata sred taka narechenite pochetni grazhdani i sled kolko godini vsichki v tozi grad shte stanat pochetni grazhdani,neshto kato Hadzhioglu Pazardzhik samo,che v bulgarski variant.Ne se li razdavat pochetni titli s chuvala?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди