изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:17 EEST
Откриха електронни гейтове на летище София. Атос България е изпълнител на този предизвикателен проект    
НовиниЗа най-много седем секунди може да премине вече човек през електронен гейт на летище София. Това се постига благодарение на проект на Европейския фонд „Външни граници".Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов откри днес първите в България електронни гишета за граничен контрол. Те са четири на брой на стойност на 572 000 лева. С новите устройства има възможност да бъдат проверявани биометрични данни и паспорти. Този вид гейт е изключително надежден и улеснява всички притежатели на такъв тип документи.

Новите електронни гейтове са от най-технологичните, които се експлоатират в Европа, коментира комисар Бисер Костадинов от „Гранична полиция".

„Гейтовете се използват за лица над 18-годишна възраст, защото се сравняват антропологичните белези на лицата. Извършват се множество справки, които са невидими за хората. Има защитна база за защитните характеристики на документите за пътуване. Едно от по-добрите технологични постижения е, че лицата се разпознават дори с очила. При съмнение, до оператора на електронен гейт седи граничен полицай, който при необходимост извършва справочна дейност", каза още комисар Бисер Костадинов.

Няма лимит за броя на преминаващите. „Над 8000 души са минали за тестовия период и в реалната експлоатация. Установени са повече от 13 лица за издирване, което сигнализира граничния полицай да извърши по-задълбочена проверка. Има назначени промоутъри, които подканват пътници, които притежават такъв тип документи, да преминават", заяви комисар Костадинов. По думите му, през следващата година ще има подобни иновации на аерогара „Бургас".

Заместник-министърът на транспорта Валери Борисов добави, че в последно време усилено се говори за електронно управление у нас и МВР са сред пионерите в тази област. Според Борисов данните на паспорта ще се проверяват онлайн и по този начин гражданите ще бъдат улеснявани.

Изградената система на електронните гишета на ГКПП "Аерогара София" са програмирани да извършват автоматизиран граничен контрол на граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Конфедерация Швейцария. И четирите електронни гишета на аерогарата работят денонощно.

Реализацията на проекта "Външни граници" показва ангажираността на България за присъединяване към Шенгенското пространство и за постигане на високи стандарти на сигурност. http://www.trud.bg / ndtnews.hopto.org

 


Сходни връзки

Откриха електронни гейтове на летище София. Атос България е изпълнител на този предизвикателен проект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди