изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:19 EEST
Задължават общините със застраховка „земетресение“    
НовиниПравителството предлага промени в Закона за общинската собственост, които да въведат като задължение на общините да застраховат всички застроени имоти - публична общинска собственост, срещу природни бедствия и земетресение. Решение за това кои имоти - частна общинска собственост, ще бъдат задължително застраховани, ще взема общинският съвет. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Предложената мярка за ограничаване на последствията и за по-безболезнено преодоляване на щетите е била разработена съвместно с Националното сдружение на общините.

В момента разпоредбите в закона задължават общините да застраховат имотите си, но не определят обхвата на рисковете. Приемането на новите текстове ще позволи компенсиране на общинските разходи при ремонтно-възстановителни работи на засегнати имоти и възобновяване на предоставяните на населението публични услуги, се отбелязва в съобщението на Министерски съвет.

Идеята за задължителната застраховка срещу природни бедствия лансира първо регионалният министър Лиляна Павлова дни след голямото земетресение в Перник през май. Първоначално идеята й бе  застраховката да бъде задължителна за всички, притежаващи имоти,  както е за притежателите на коли - "Гражданска отговорност", но по-късно тя се трансформира в това да засегне само общинските и държавни имоти.
Тази теза защити и министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който втора седмица е на място и помага на перничани и институциите там да решат изостаналите ремонти на засегнати сгради, сред които и училища.

Правителството днес реши още, перничани, които са взели два пъти държавната помощ от 325 лв. - веднъж от Агенцията по социално подпомагане и втори път от междуведомствената комисия при одобрение на финансиране, предназначено за ремонтни дейности, да не връщат дублираните пари.

Пострадалите граждани от земетресенията в Пернишка област ще могат да получават финансова помощ за отстраняване на щетите чрез опростени правила, съобщи още пресслужбата на Томислав Дончев. Опростените правила предвиждат предоставяне и отчитане на еднократна финансова помощ за ремонтни дейности срещу декларация за ползване на средствата по целесъобразност.

Миналата седмица от инициативния комитет, създаден заради забавянето на действията на правителството за обезщетяване на хората, пострадали от труса, обвиниха властите в лоша координация между отделните институции във връзка с обезщетенията.
По обобщените справки на Междуведомствената комисия към момента са идентифицирани 163 имота, за които е поискана възстановителна помощ за цялостно или частично разрушаване. От тях 12 сгради вече са премахнати, а 77 предстои да бъдат разрушени.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Задължават общините със застраховка „земетресение“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди