изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:13 EEST
На Симеоновден не се дава назаем, за да не ”излезе берекетът от дома”    
ОбществоДнешният ден 1 септември е посветен на Св. Симеон Стълпник и бележи началото на новата църковна година. Българите наричат празника "Симоновден", "Летни Симеоновден", "Симеон орач", "Симеон сърп" и на него започва есенната оран и сеитба, съобщи БГНЕС.

В навечерието на празника стопаните занасят в черквата семената за посев, за да бъдат осветени. Семената се изсипват в нови, чисти чували, като в тях слагат стрък босилек, чесън, плодове, орехи, червен конец, сребърни парички. Така според народните представи ще се стимулира буйният растеж на посевите.

Съгласно народната традиция на Летен Симеоновден нищо не трябва да се изнася от къщата и да се дава назаем, за да не "излезе берекетът от дома".

Жените не перат и не простират бяло пране, за да не е житото "празно". На Симеоновден се правят прогнози и за времето - каквото е в този ден, такова ще е и през януари. Ако видят, че на този ден кучето лежи свито на кълбо, казват, че зимата ще подрани и ще бъде много студена.

Българите наричат празника още "Симеон брульо", защото тогава започва бруленето на орехи. В Родопите наричат деня "Устина" и го почитат, за да не ги нападат вълци и мечки.

На този ден празнуват Симеон, Симона, Мона, Моника.
 


Сходни връзки

На Симеоновден не се дава назаем, за да не ”излезе берекетът от дома” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди