изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:17 EEST
ПЪРВА КОПКА НА РЕМОНТ НА 8,5 КИЛОМЕТРА ПЪТ ДО ГРАНИЦАТА    
Новини

Първа копка на ремонта на пътя по третокласната отсечка Александрия-Коритен-Северняк бе направена в четвъртъка от Лазаринка Стоичкова, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.



На пресконференция по-рано бе представен проектът „Добромир – Крушари – трансграничен път”, по който се извършва рехабилитацията. В нея участваха още областният управител на Добрич Желязко Желязков, Христо Петров – ръководител на проекта от Агенция „Пътна инфраструктура”, инж. Иван Светославов – директор на ОПУ-Добрич и Николай Пашов – изпълнителен директор на „Хидрострой” АД.

По проекта, който се реализира по оперативна програма „Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013”, ще бъдат ремонтирани 8.473 км от третокласния път на територията на Добричка област. Водещ партньор по проекта е община Добромир, Румъния. Партньори са - от българска страна Агенция „Пътна инфраструктура” и от румънска – Окръжен съвет-Констанца.

Бюджетът за територията на България е 3,022 млн. евро. Румънските партньори ще изградят 9 километра нов път от Баняса до границата, а стойността е около 3,5 млн. евро.

Предвижда се на следващ етап да бъде изграден и граничен пункт, за да може да се осъществява трансгранично движение от Добромир до Крушари.

Срокът за изпълнение е шест месеца и той е започнал да тече от 27 август т.г. Договорът със строителя е на стойност 4 292 675,48 лева, без ДДС , а за строителния надзор – 149 042 лева, без ДДС.

Пътят преминава през селата Коритен и Северняк. В него попадат и две големи мостови съоръжения, като мостът в село Коритен е с 3 отвора и е построен около средата на 70-те години. Предвижда се в населените места да бъдат подменени бордюрите и тротоарите. Предвиден е и ремонт на асфалтовата настилка, отводнителната система на пътя, принадлежностите на пътя, сигнализацията и маркировката. Ще бъде поставена и нова еластична ограда на малките съоръжения.

Пътят не е рехабилитиран от 1988 г., посочи областният управител Желязко Желязков. С обновяването му ще се стимулират контактите и обмяната на опит със стопанска и нестопанска цел между населението на граничния регион, както от българска, така и от румънска страната.  НДТ

 


Сходни връзки

ПЪРВА КОПКА НА РЕМОНТ НА 8,5 КИЛОМЕТРА ПЪТ ДО ГРАНИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди