изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:27 EEST
БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ИНВЕСТИЦИИ В „ТЕДИВА”    
Икономика

Дружеството вече има възможност да произвежда дунапрен за цялата мебелна индустрия на България



В продължение на 18 месеца в „ТЕДИВА” ООД – Добрич, се реализира проект по програма "Конкурентноспособност на българската икономика" "Внедряване на съвременните технологии и оборудване - производствена стабилност и растеж в отговор на икономическата криза”. Проектът стартира на 18 февруари  миналата година и приключи на 18 август, съобщиха от ръководството на дружеството, начело с неговия собственик и управител Стоян Стоянов, на пресконференция вчера.

Чрез реализацията на проекта на компанията е дадена възможност да закупи съвременни висопроизводителни машини за своето производство. По този начин ще се подобри не само качеството,  но и производителността, диверсификация, а и вид производство на фирмата. С това „ТЕДИВА” се надява да се доближи до доброто европейско качество и да намери по-добра реализация на своите  изделия както на българския, така и на Европейските и международни пазари.

Доставката на машините е извършена след проведена процедура „открит избор” между три оферти. Стойността на проекта е 1,953 милиона лева, от които финансирането от европейските фондове възлиза на 54 процента, а собственото участие на добричката фирма е 46 процента. Дружеството е имало възможност да получи междинни плащания, но не се е възползвало от нея. Всички машини са доставени, въведени са в експлоатация. „Очакваме да имаме възвращаемост на вложените средства и да постигнем целите на проекта”, посочиха от екипа.

Стоян Стоянов обясни, че през 2009 г. ръководството на „ТЕДИВА” ООД е имало доста по-амбициозни планове, но икономическата криза е ограничила инвестициите.  Затова при кандидатстването с проекта са се спрели на шестте машини. Така в резултат на реализацията на проекта дружеството  вече разполага с Кантираща машина с висока производителност, която с голяма лекота може да кантира големи количества детайли. Тя е с I-система и HSK интерфейс и финиширане и компютърно управление. Изградена е аспирационна система – външна аспирираща система  36000м3/h с автоматични клапи за управление на потока на всмукания въздух. Аспирационната система е свързана и съобразена със съществуващ бункер на „ТЕДИВА” ООД, до който да бъде отвеждан събрания дървесен отпадък от системата. Има възможност за надграждане на аспирационната система в бъдещ период. Доставена е и шевна машина, която осигурява нов начин за съшиване на възглавници и дивани. Тя е с максимална дължина на бода 12mm, дебелина на кожата max-5mm с приспособления при шиене. Шевна машина за шиене на възглавници  с  различни материи-платове, кожи и други синтетични материали, като могат да се ушиват и затварят възглавници (седални, облегални и декоративни) заедно с ватата и дунапрена по контура на възглавницата с устойчив шев. По проекта е закупена и автоматична копир фреза – многошпинделна копирна фреза с компютърно управление -12 шпиндела с пневматично захващане на материалите и 3D графика. Тя може да изкопира много сложен детайл и да го възпроизведе 12 пъти едновременно, което може да ни направи уникални, посочи Стоян Стоянов. Най-голямата придобивка по проекта е инсталация за производство на дунапрен с компютърно управление с възможност за пълен контрол на характеристиките на формулата за направа на пяната. Машината произвежда по 300 кубически метра полиеританова пяна на денонощие и може да удовлетвори напълно потреблението на българския пазар. Това е третата машина от този тип в България. Освен това, тя може да реже контурно дунапрена в различни сложни форми. Потреблението на дружеството е едва 2-3 процента от мощността й. Затова тази машина ще даде възможност на „ТЕДИВА” да предлага дунапрен не само на мебелния бранш у нас, но и в Румъния, Молдова и други страни. Инсталацията може да има годишен оборот от 15 млн. лева годишно, което е два пъти повече от сегашния обем на дружеството, посочи С. Стоянов.

С реализацията на проекта „ТЕДИВА” вече разполага и с „Машина за заточване на циркулярни триони, която може да се използва за заточване на трионите на фирмата, но и на всички от бранша в региона.

Новите машини биха могли да създадат условия занапред да се открият нови работни места в дружеството, където сега работят 160 души.

„ТЕДИВА” ООД работи както за вътрешния пазар, така и за износ за Гърция, Холандия, Германия и други пазари.  Над 50 на сто от производството й е експортноориентирано. НДТ

 


Сходни връзки

БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ИНВЕСТИЦИИ В „ТЕДИВА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди