изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:42 EET
Училище Яне Сандански става Яшар бег в Македония    
По светаЧетири училища в скопската община Чаир вече ще носят имената на албански герои. За първия учебен ден, който в Македония започва на 1 септември, школото „Райко Жинзифов” е преименувано в „Исмаил Кемали”, Яне Сандански в „Яшар бег”, „Цветан Димов” в „Хасан Прищина”, а „Никола Вапцаров” в „Имри Елези”, пише вестник „Дневник“.


Всички училища имат табели с новите имена. Министърът на образованието на Македония Панче Кралев вчера е заявил, че община Чаир нямала одобрение за смяна на имената на училищата и решението е незаконно. По думите на Кралев инспектори ще посетят училищата и ако e необходимо, ще наложат наказания.

„Това ще бъде направено през следващите дни. Ще бъде даден срок. Законът предвижда наказание за училището и за директора”, заявил Кралев.

В същото време община Гостивар взе решение за промяна на имената на част от улиците в града, предаде македонското електронно издание МКД.мк. Според изданието новите имена са на албански герои от Втората световна война, но и на загинали бойци от Армията за национално освобождение (АНО).

Съгласно решението булевард Югославска народна армия (ЮНА) ще бъде преименувано в Джемо Хаса. Става дума за личност от Втората световна война, който според албанската история се е борил за създаване на Велика Албания. Според изданието Хаса е участвал в етническа чистка на македонското население в селата в Западна Македония. Депутатът Сулейман Рушити е заявил, че Хаса бил антикомунист и борец за човешки права.

dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Училище Яне Сандански става Яшар бег в Македония | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди