изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-16 @ 11:17 EEST
НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕЗ 1916 ГОДИНА ГЕН. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОСВОБОЖДАВА ДОБРИЧ    
История Боят при Добрич (известен в българската литература като Добричката епопея) от 5 до 7 септември 1916 г. е сражение от Първата световна война. В него части от III българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.

Ход на битката

На 4 септември 1916 година, след като предните части на румънската 19 дивизия се оттеглят от Добрич, градът е освободен от Осми приморски полк, който влиза в състава на т. нар. Варненски укрепен пункт, командван от генерал Тодор Кантарджиев. Варненските войски са подпомогнати от една бригада от Шеста пехотна Бдинска дивизия начело с генерал-майор Христо Попов. В града българските части се натъкват на много цивилни жертви, избити от румънските власти[2]. Открити са труповете на 53 избити граждани, много повече са отвлечени като заложници.

На 5 септември българските войски са принудени да водят отбранителни боеве за Добрич, тъй като срещу тях са изпратени многократно превъзхождащи ги руски, румънски и сръбски сили, които са задържани. През нощта пристигат подкрепления и за двете страни.

На 6 септември атакуващите руски вериги достигат само на 150-200 метра от позициите на варненските войски, но са контраатакувани и отблъснати с удар "на нож". За да подпомогнат варненските войски, части на 6-та дивизия (35-и Врачански полк) нападат левия фланг на настъпващите към Добрич руско-румънски войски и по този начин поемат част от вражеския удар. През нощта две дружини от 35-и полк и артилерийски части са прехвърлени край Добрич в позициите на варненските войски.

На 7 септември се разиграват най-критичните за отбраната на Добрич боеве. Въпреки очакването на българското командване, че решителното сражение ще се проведе в участъка на варненските войски, пред Добрич, руският командващ генерал Андрей Зайончковски насочва основния си удар си на запад, срещу бригадата от Шеста бдинска дивизия - отслабения 35-и Врачански полк, 36-ти пехотен козлодуйски полк, пионерна дружина и няколко батареи от 2 артилерийски полк. За кратко време 35-и полк, който е подложен на унищожителна атака, претърпява сериозни загуби. За да се облекчи положението на 35-и полк, разположеният край село Осман факъ 36-ти пехотен козлодуйски полк, получава заповед да атакува във фланг настъпващата руска 61 дивизия, но на свой ред е подложен на изненадващ удар от страна на сърбо-хърватската доброволческа дивизия и е принуден да отстъпи, с което 35-и полк изпада в критична ситуация. Неминуемата загуба и отстъплението от току-що освободения Добрич е предотвратена от своевременната намеса на разположената на запад конница на генерал Иван Колев, която прави бърз и смел преход на югоизток от Кочмар, след като на 3-ти септември вече е разбила превъзхождащите я руско-румънски части в битката при Карапелит. Без да дочака заповед от Щаба на армията генерал Колев насочва своята Първа конна дивизия срещу фланга на сръбските части, като оставя слабо прикритие срещу руската 3-а кавалерийска дивизия. В късния следобед на 7 септември край с. Голямо Чамурлий конната дивизия разгромява сърбо-хърватската дивизия и я принуждава да отстъпи в безпорядък. Това води до паника и сред руските части, разположени пред фронта на варненските войски, които също отстъпват на север.

Загуби

В боевете при Добрич от 1 до 7 септември 1916 година българските войски губят 1012 убити, безследно изчезнали и починали от раните си войници и подофицери и 31 офицери. Най-големи са българските загуби в последния и решителен ден на битката. На 7 септември са тежко ранени и по-късно почиват полковник Панайот Минков, командир на Осми Приморски полк и полковник Димитър Чолаков, командир на дружина в 35-и Врачански полк. Общият брой на ранените български войници и подофицери е 2274 души, а на офицерите - 50. От частите най-засегнат е 36-ти пехотен козлодуйски полк, който дава 1354 убити и ранени военнослужещи.

По-голяма част от убитите български войници са погребани във Военното гробище-музей в Добрич.

Последици

Добричката епопея е съизмерима с онова, което българските войски правят при Тутракан. С българската победа в тези сражения са провалени плановете на румънското командване за настъпление в Североизточна България. В боевете край Добрич българските части ангажират превъзхождащи ги неприятелски сили, с което облекчават действията на Трета армия при Тутракан и Силистра и спомагат за бързото освобождаване на Южна Добруджа.

При Добрич българските войници за пръв път в новата история на България са принудени да се сражават срещу руски войски.

Епизоди от боевете край Добрич са описани от Йордан Йовков в разказа "Българка" и в сборника на Антон Страшимиров "Червени страници".


http://bg.wikipedia.org

Генерал Тодор Кантарджиев
Генерал Иван Колев
Осми Приморски полк влиза победоносно в Добрич
Офицерите от Осми приморски полк

ЕПОПЕЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БОЕН ДУХ
Добричката епопея - 5-7 септември 1916 г.
Живко Марков: Писалката, с която е подписан Крайовският договор, се пази в Историческия музей в Добрич
Урна с добруджанска земя и стрък житни класове донесоха трима добричлии на гроба на ген. Иван Колев
ПРЕДСТАВИХА ГЕРОИ ОТ ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ
"ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ - СПАСИТЕЛЯТ НА ДОБРИЧ"
1053 СА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕРТВИ В ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ
РУМЪНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИ НА ДОБРУДЖАНЦИ

Железопътната гара - около 1920 г.Часовниковата кула в нягогашния гр. Добрич, който по време на румънската окупация е носил името БазарджикЦентралният площад, около 1920 г.Часовниковата кула в центъра, сега бул. В центъра, в началото на 20-и век
Сегашната улица Градският съвет, сега Община Добричка, ул. Центърът с хотел Военното гробище - 1927 г.Военното гробище - 1927 г.


 


Сходни връзки

НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕЗ 1916 ГОДИНА ГЕН. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОСВОБОЖДАВА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди