изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:08 EET
ЮЛИЯН СТРОГОВ: И В НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ БИТКА СЪМ ПОБЕДИТЕЛ    
Общество "Водил съм много битки. И в тази, най-голямата битка, съм победител". Това сподели за в. "Нова добруджанска трибуна" нашият съгражданин Юлиян Строгов - боксьорът, прославил не само Добрич, но и България на европейски и световни състезания. Той се обърна към вестника ни, за да разкаже, че миналата седмица се е явявал на ТЕЛК и за да изкаже своята човешка благодарност на лекарите, които работят там.

 "Искам да благодаря на д-р Вайкова и д-р Казанджиев. Много добре се отнесоха към мен, бяха внимателни и отзивчиви. Нека винаги така се държат с пациентите", сподели боксьорът.

Юлиян Строгов разказа, че преди две години е бил покосен от тежко заболяване - лекари му откриват тумор в корема. Съгражданинът ни обаче успява да се пребори и да се лекува в Полша, където живее и работи майка му. В момента той е там със семейството си - със съпругата и двете си деца. Имаме фирма, работим на пазара, сподели Строгов. Мечтата му обаче е да се завърне в Добрич и да се занимава с бокс - "аз само това мога да правя, това ми е работата", споделя той. Юлиян Строгов е получил покана от президента на боксов клуб "Добрич" Добрич Йорданов да стане треньор на децата. Той дори и сега, когато се завръща от Полша в родния град, помага на своя треньор Стефан Петков в обучението на подрастващите. Засега обаче му е невъзможно да се заеме с треньорска дейност, тъй като се налага често да се явява на контролни прегледи в Полша. След година-две, когато се завърна в Добрич, ще стана треньор в боксов клуб "Добрич", категоричен е съгражданинът ни.

 Юлиян Строгов е роден в Добрич. Започва да се занимава с бокс през 1986 година. Негов треньор е Стефан Петков, а като състезател печели успехите си в кат. до 51 килограма. Два пъти участва в Олимпийски игри. В Барселона през 1992 година стартира с победа на шестнайсетинафиналите над Рони Ноан от Нова Гвинея. Губи по точки на осминафиналите от Тимъти Аустин от Съединените щати. Четири години по-късно добива право да представя страната ни и на Игрите в Атланта, САЩ. Жребият го противопоставя да спори в първия кръг с Деймиън Келли от Ирландия. Срещата протича оспорвано, но Юлиян губи с една точка разлика - 12:11. На световното първенство в австралийския град Сидни през 1991 година стига до бронзовия медал. Строгов участва и в шампионата на планетата в Хюстън през 1999 година, където губи на осминафиналите. Същата година кръстосва ръкавици и на Световната купа в Тайланд, където стига до бронзовото отличие. Добричлията стига до медал и на Европейско първенство. Това става през 1996 година в град Вейле /Дания/.

В България добруджанецът е шампион при мъжете от 1991 до 1999 година в кат. до 51 кг, с изключение на 1994 година. Слага край на своята състезателна кариера през 2000 година.

През 1993 година Юлиян Строгов е избран за Спортист №1 на Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

ЮЛИЯН СТРОГОВ: И В НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ БИТКА СЪМ ПОБЕДИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди