изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:38 EEST
ТЕРВЕЛ С ОДОБРЕН ПРОЕКТ "ЗАЕДНО НА УЧИЛИЩЕ"    
ОбразованиеНов проект - "Заедно но училище", спечели община Тервел, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева. Той ще бъде финансиран по оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси”, в рамките на  схема за образователна интеграция на деца и ученици от различни етноси. Одобрен е при конкурентен подбор на подадени проекти.

Финансиране по схемата получават 59 предложения от цялата страна. Седем от одобрените проекти са на общини, а останалите – на неправителствени организации и образователни институции. Двата от седемте одобрени общински проекта са за Тервел и Каварна.

По проекта детският фолклорен танцов ансамбъл "Калинка Вълчева" ще има общо 64 нови комплекта носии и костюми. Те ще бъдат изработени по зададени от общината изисквания и ще са в две теми – „Български фолклорен танц” и танц „Руски цигански романс”. За българския фолклорен танц са предвидени 16 женски костюма /дълга риза с бродерия, сукман, престилка, колан с пафти, кожени обувки/ и 16 мъжки /мъжки ризи с бродерия, потури, елеци, пояс, обувки/. За българския фолклорен танц е предвидена и изработка на бродирано знаме. Руският цигански романс ще бъде представен с 16 женски и 16 мъжки костюма, които включват изработване и доставка на поли и блузи с орнаменти, цветни шалове, панталони, ризи и елеци с орнаменти, бродирани мъжки пояси, мъжки и женски обувки. Общо 27 000 лв. са предвидени в бюджета на проекта за обновяване на сценичния гардероб на ансамбъла. През 2009 г. най-големите танцьори в ДФТА "Калинка Вълчева" вече бяха „оборудвани” с нови носии, доставени по предходен общински проект, финансиран от същата оперативна програма.

Детските градини в общината ще получат общо 800 м различни платове и материали, от които да бъдат изработени  нови  облекла на малчуганите за занятия и тържества. За най-малките ще бъдат осигурени още 40 нови кукли и 6 декора за куклени пиеси, множество материали за игри. Ще бъде завършен физкултурния салон към басейна в ЦДГ „Здравец”. Чрез проекта ще се изгради подовата настилка  и ще се поставят съоръжения за упражнения на деца от 3 до 5 годишна възраст. Басейнът и салонът бяха изградени чрез предходен общински проект през 2009 г. Предвидено е и новият физкултурен салон, заедно с басейна, да се ползва от всички деца от града и общината.

По проекта ще бъде закупен посадъчен материал - 500 дръвчета туя и 100 вечнозелени храсти, които ще бъдат засадени на определени места в общината. За децата от начален етап на обучение в СОУ "Йордан Йовков" и училищата в селата ще бъде осигурено посещение на професионална куклена пиеса на голяма сцена. В рамките на проекта ще бъдат проведени множество съвместни занятия и прояви с ученици от всички училища в общината, като за целта се осигурява специализиран превоз, сандвичи, напитки, материали за работа, игри  и  прояви. Предвидено е обучение за работа с деца от различни етноси за начални учители от общината. Обучители ще бъдат преподаватели от педагогическо висше училище.

Освен всички придобивки, целта на проекта е общината да създаде възможности за съвместни дейности на деца от всички етнически групи, които живеят на територията й, за да се повиши нивото на етническата толерантност сред младите.

Бюджетът на проекта е 155.682.59 лв., а продължителността му – 12 месеца. НДТ

 


Сходни връзки

ТЕРВЕЛ С ОДОБРЕН ПРОЕКТ "ЗАЕДНО НА УЧИЛИЩЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди