изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:03 EEST
БЕЗ ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА: България се отказва от еврозоната    
НовиниБългария се е отказала от плановете си да се присъедини към европейския валутен съюз заради влошаващата се икономическа обстановка и растящата неяснота около бъдещето на Европейския съюз. Това съобщава агенция Ройтерс, като цитира финансовия министър Симеон Дянков в изказване за Wall Street Journal.

Най-бедната държава в Европейския съюз е и последната, която охлади ентусиазма си за присъединяване към еврозоната - дългосрочна цел за няколко последователни правителства, управлявали балканската държава, пише Ройтерс.

България е също така една от най-ниско задлъжнелите държави в съюза и се опитва да поддържа строга бюджетна дисциплина, за да избегне рисковете пред местната си валута, която е обвързана към еврото.

"Точно в момента не виждам някакви ползи от влизането в еврозоната, а само разходи", коментира Дянков в интервюто и допълва: "Твърде рисково е за нас и освен това не е сигурно какви точно са правилата и дали те ще бъдат същите след година или две".

Дянков посочва още, че очаква през тази година икономиката на България да нарасне с около 1.5%. Според него еврозоната е изправена пред опасността да отчита нулев растеж през следващите пет години, ако европейските лидери не намерят адекватен отговор срещу кризата, различен от този да подкрепят напълно настояването на Германия за стриктна фискална консолидация.

http://www.darikfinance.bg

ndtnews.hopto.org

 


Сходни връзки

БЕЗ ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА: България се отказва от еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди