изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:50 EET
Сепаратистите печелят изборите в Квебек    
По света В провинцията досега са организирани два референдума за отцепване от Канада - през 1980 и 1995 г., но и двата бяха неуспешни


Сепаратистката Квебекска партия печели достатъчно места на провинциалните избори в Квебек, за да състави поне правителство на малцинството в тази предимно френскоговоряща канадска провинция, предадоха световните агенции, позовавайки се на все още прогнозни резултати.

63-годишната лидерка на Квебекската партия Полин Мароа ще състави следващото правителство и ще стане първата жена премиер на Квебек в историята на провинцията, отбелязва Франс прес.

Все още обаче не е известно дали партията й ще успее да постигне мнозинство в парламента или ще състави правителство на малцинството.

Според телевизия Те Ве А Квебекската партия води в надпреварата с 61 места, което е близо до мнозинството в 125-местния парламент на провинцията.

Квебекската партия иска независимост за Квебек от Канада. Предишни правителства на тази партия организираха референдуми в провинцията за отцепване от Канада през 1980 и 1995 г., но и двата пъти претърпяха неуспех.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че само 28% от жителите на Квебек искат независимост за провинцията, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на Квебек и лидер на местната Либерална партия Жан Шаре бе победен в избирателния си район в Шърбрук. Шаре е депутат от Шърбрук от ноември 1998 г., но на сегашните избори получава 34,7% от гласовете срещу 42,41% за съперника му от Квебекската партия Серж Карден.

След девет години на власт Шаре призна загубата на партията си на провинциалните избори.

Приемаме и уважаваме този избор на гласоподавателите, заяви Шаре, който съобщи, че се е обадил на лидерката на Квебекската партия и я е поздравил за победата.

Инцидент обаче помрачи речта на Полин Мароа.

Мъж рани тежко двама души в концертната зала Метрополис в Монреал, където тя говореше, съобщи Ройтерс. Впоследствие единият от ранените е починал.

Полицейски говорител съобщи, че стрелецът е около 50-годишен и е арестуван. Преди да бъде хванат, той подпалил пожар близо до залата.

Всичко това се случи в момента, в който Мароа обявяваше, че "бъдещето на Квебек е на суверенна държава", посочва АФП.

Втурвайки се в залата и преди да стреля, мъжът извикал на френски: "Англичаните се пробуждат." http://www.vesti.bg
У нас вее и вали, по света карнавали (галерия)
Мощно слънчево изригване достигна Земята
Най-необичайните легла в хотелите по света
Уволниха секретарка в гимназия заради кариера в порното
Температурата в Канада падна до минус 60 градуса

 


Сходни връзки

Сепаратистите печелят изборите в Квебек | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди