изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:09 EEST
Първанов и Борисов имат общи кукловодиХората зад Георги Първанов и Бойко Борисов аз шеговито ги наричам богати пенсионирани мили    
Политика Хората зад Георги Първанов и Бойко Борисов аз шеговито ги наричам богати пенсионирани милиционери. Това каза пред БГНЕС бившият председател на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов.

Те са 3-4 личности, които не са публични, но имат голям властови и финансов ресурс. Това са хората, от които, за съжаление, зависят нещата в нашата държава. За мен тези общи кукловоди са истинската спойка между Първанов и Борисов, а не това, че те заедно ходят на лов. Те през медиите ужким се карат, а иначе си говорят по телефона, казва той. Истинската им спойка са именно общите кукловоди. Според Спасов и при двамата тези, които имат полза от властта са едни и същи хора – петролните и медийните магнати.

Виждате, че в тези сфери нещата не само не се подобриха от времето на Тройната коалиция, но и се влошиха. При Тройната коалиция, която беше провъзгласена за най-корумпираното управление на страната, според Трансперънси Интернешънъл се оказа, че е два пъти по-малко корумпирана от правителството на Борисов. Тази организация обяви България при управлението на ГЕРБ за най-корумпираната държава в Европа, за съжаление, подчерта Спасов.

Припомняме, че бившият председател на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов поиска от главния прокурор Борис Велчев да се образува дело за престъпления по служба срещу премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов (2001-2011) по казуса „Мишо Бирата“. Той се позовава на последните признания на министър-председателя при интервюто му пред сайта Politikat.net. В него Борисов призна, че е водил разговора с Директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и наистина е поискал от него да не закача бирената фабрика на вече покойния бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата.

Първият ми сигнал до БОРКОР беше тест – дали този орган има намерение да върши работа, споделя бившият депутат. Той беше насочен не за да накаже Първанов или Борисов, а да даде своя експертен анализ – разговорът с Мишо Бирата корупционна практика ли е или не, допълва той. Те са експерти, не са наказващ орган.

Отговор не получих, съобщава Спасов.

Този сигнал беше изпратен чрез германското посолство и до канцлера Ангела Меркел, защото имаше техни пари, които финансираха проекта, за да разберат дали тези средства са свършили работа или не. Вторият ми сигнал до главния прокурор беше предизвикан не само от изтеклите СРС-та преди година, имаше втори момент- самите СРС-та бяха насочени срещу Ваньо Танов, ръководителят на митниците- разбра се, че той е бил подслушван по законов път. И продължава: те не могат да бъдат използвани пряко срещу Борисов, който е трето лице в разговора. Но след като преди два месеца излязоха признанията на Борисов в сайта Politikat.net, където той сам призна, че е провел разговора вече нямаме само уликите във флашките, а и директно самопризнание. Налице е защита от страна на министър-председателя на един нарушител на акцизното законодателство, на един контрабандист, категоричен е Спасов.

При тази ситуация прокуратурата има законен повод да започне следствие и да се върви към наказателен процес. Борисов в едно свое интервю твърди едно, в самия разговор-друго, според Спасов. Премиерът казва, че не е като Първанов и си държи на ангажиментите, т.е. е поел ангажимент към трето лице, към което изглежда е поел такъв и Първанов, но държавният глава не го е изпълнил и ето сега на Борисов му се налага да прави това, обяснява Минчо Спасов. Думите на Борисов, че е изпълнил молбата на Първанов той ги изрича в НС, когато даваше обяснение, а в самия разговор с Танов от флашката той казва: Обади ми се пак Мишо Бирата, аз не съм като Първанов, щом съм поел ангажимент ще го изпълня, изтегли ги тези митничари ли са, полицаи ли са. Според Борисов Първанов е бил инициатор на защитната акция, по НК това се казва подбудителство, посочва Спасов. Много е трудно да влезеш душения мир и на двамата. Но за мен те и двамата имат перспективи, особено Борисов- в друго поприще, посочва Спасов.

Аз лично много високо оценявам артистичния талант на Борисов и в разговор с мои колеги се шегувам, че в Боливуд той ще бъде звезда. За Първанов не знам, може би преподавателска кариера би му се отразила добре, но не знам доколко има интерес към история на БКП, шегува се той.

Нямам право да се обърна към членовете на ВСС по случая „Борисов-Първанов“, защото съм обикновен гражданин и човек, но имам право да се обърна към главния прокурор, който е оправомощеното лице да си свърши работата и съм го направил, казва Спасов.

Но, вие като представители на медиите имате право да се обърнете към хората, които се кандидатират да заемат тези постове в новия ВСС и да ги попитате дали те биха подкрепили избора на главен прокурор, който ще загърби този сигнал.

Аз бих попитал бъдещите кандидати за ВСС дали те приемат практиката, когато сегашният зам.министър на правосъдието г-н Пламен Георгиев в един и същи ден е произведен от ВСС за член на специализираната прокуратура и в същия ден става зам.министър на правосъдието. Това става в края на миналата година.

Същият този магистрат е получил записите с Мишо Бирата като наблюдаващ прокурор и не е направил нищо по тях, на практика те са стояли като веществени доказателства и по тях нищо не е вършено от момента на постъпването им от ДАНС и на практика са били скрити, разкрива подробности Спасов.

Дали новите членове на ВСС ще приемат за нормално поведението на техния бъдещ, вероятно, колега Георги Колев, който при постъпили искания от ДАНС за подслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов, при наличие на данни срещу него, е отказал да подпише разрешението. Отговорът на тези въпроси ще ни даде представа дали ще имаме ВСС и ли не , поредните „кукли на конци“, разсъждава Спасов.

За визията на фигурите на Първанов и Борисов в геополитически план Спасов даде пример с разказаното от журналистка, за срама, който е брала преди няколко месеца в Италия. Когато са я запознали със случайни италианци там и като разбрали, че е българка един от тях отишъл до нея и започнал да й мери гърба с педи, казва без изненада бившият депутат.

Нещата у нас ще се нормализират, когато останалите политици преодолеят разделението си и се обединят, за да направят операция „дядо вади ряпа“- иначе нечестните избори ще спечелят на ГЕРБ още един мандат, прогнозира Спасов. Тази коалиция трябва да носи името „Честни избори за България“. Основната надежда и инструмент, който ще ползват управляващите няма да бъде агитацията, нито парите, които бяха раздавани на миналите избори, а сплашване и фалшификация – те показаха, че могат да го правят, смята Спасов.

Това е каузата, която предлагам на политиците от различни разцветки и … арест за кмета на Пловдив, казва бившият народен представител. Цяла България видя как той съветваше да се унищожават бюлетините на противника и да ги правят недействителни. Предназначението на българската съдебна система е именно в това – да контролира и да наказва политиците, когато те сгрешат, убеден е Спасов.

В България по царско време е имало специализиран съд, именно за съдене на министри, и то е ставало, сега главният прокурор има тези функции и се надявам, че ако не този, то следващия главен прокурор да ги приложи, смята бившият депутат.

svobodata.com

 


Сходни връзки

Първанов и Борисов имат общи кукловодиХората зад Георги Първанов и Бойко Борисов аз шеговито ги наричам богати пенсионирани мили | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди