изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:22 EEST
ПРОЕКТ ЩЕ РАЗВИВА ГРАДСКАТА МОБИЛНОСТ ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
Европейски съюзТри туристически зони в Добричка област – курортът Албена, Балчик и Каварна, са включени в международен проект за мобилност в туристическите дестинации SEEMORE. В него участват още Балеарските острови /Испания/, остров Мадейра /Португалия/, област Померания /Полша/, Форли-Чезена /Италия/, Малта, Лимасол /Кипър/ и Бохуслан /Швеция/.
Albena, panoramaBalchik/Балчик011

Те ще си партнират по проект на Европейската комисия по програма "Интелигентна енергия – Европа" за градска мобилност и опазване на природата, съобщи на пресконференция доц. Лучия Илиева от клуб  “Устойчиво развитие на гражданското общество”. Добруджанското  Черноморие е избрано като дестинация, тъй като е недостигнато от масовото строителство, зоната е богата на културно-исторически обекти, има възможност за развитие на различни видове туризъм, богата флора и фауна, посочи доц. Лучия Илиева.

Идеята на проекта е създаване на по-благоприятна градска среда, насърчаване на използването на алтернативни начини за транспорт, с грижа към околната среда, каза председателят на Търговско-промишлената палата Лъчезар Росенов, който е включен в екипа по реализацията на проекта.

Целта е чрез проекта SEEMORE да се демонстрира как с местни усилия може да се промени начинът на достъп до курортните зони, за да стане по-екологичен, безопасен и здравословен за туристите и населението, посочи доц. Илиева. Анализът към момента сочи, че регионът е посещаван годишно от над 350 хиляди туристи от Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Германия, Англия, Полша, Франция, Скандинавските страни, Холандия. При това 56,5 на сто от туристите идват тук с автомобили. Като проблеми се очертават недостигът на обществен транспорт, паркирането в активния туристически сезон, недостатъчно развитите велосипедни алеи и пешеходни зони, липсата или неизползването на воден транспорт. Целите на проекта са да запознае посетителите на курортите с устойчивите начини за мобилност в туристическите зони, да подобри сътрудничеството между туристическия и транспортния сектори, като създаде нови, енерго-спестяващи мобилни опции за ваканционните пътувания в 8 крайморски зони в Европа, да се промени начините на придвижване в туристическите региони, за да станат те по-устойчиви. Дейностите ще се реализират в продължение на три години. Предвижда се създаване на интегрирани информационни пакети относно възможностите за придвижване във всеки от целевите региони на SEEMORE на български и най-малко на два чужди езика. Ще бъдат представени 80 дестинации с различни атракции като интегрирани пакети, включващи обща цена за устойчив транспорт и билет за вход. Заложени са нови или подобрени транспортни услуги, особено за основните атракциони и ваканционни събития, както и промоция на велосипедния транспорт. Като резултат от тях се очаква да се постигне  доведат до 10 % намаление на използването на автомобили за ваканционни пътувания и 5 % увеличение на не-моторизираните пътувания в избраните региони, увеличение на потребителите на обществения транспорт, създаване на условия за по-добра градска мобилност, намаляване на замърсяването на въздуха. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЩЕ РАЗВИВА ГРАДСКАТА МОБИЛНОСТ ПО ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди