изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:28 EEST
Преди квалификациите за Гран при на Италия от Формула 1 (ОБЗОР)    
Спорт Рим. Днес и утре на пистата "Монца" ще се проведат тестовете и квалификацията преди неделното състезание за Голямата награда на Италия във Формула 1:


Алонсо и Маса очакват добра тренировка на "Монца"
И двамата пилоти на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса бяха днес на официалната пресконференция на ФИА на пистата Монца и се срещнаха с медиите. Те бяха единодушни, че на Ферари липсва скорост в квалификациите в последните състезания и според Алонсо едва ли можем да очакваме с някакво вълшебно копче колата изведнъж за 5 дни да се промени.
Според Маса обаче все пак Монца е различна писта и той вярва, че F2012 може да има по-добър шанс.
- Колата ни бе много по-добра в състезанието, отколкото в квалификацията, в която се сблъска с големи проблеми във втория сектор – върна се към уикенда на Спа Фелипе, като надеждата му се подхранва от факта, че за разликата от бавните завои в Белгия във въпросния сектор на Монца има два шикана и два завоя Лесмо, почти под прав ъгъл.
Алонсо заяви още веднъж, че се чувства прекрасно физически и само след инцидента е изпитвал болки. След това всичко е изчезнало още в понеделник сутринта.
Маса заяви от своя страна още, че няма краен срок за окончателно решение за продължаването на кариерата си и е концентриран върху състезанията. В пресцентъра обаче почти всички са убедени, че в неделя за последно Маса ще се състезава на Монца за Ферари, а като негов наследник мнозина посочват Нико Хюлкенберг.
Източник: clubs1

На „Монца” стават чудеса и трагедии
Фатален кръг от тазгодишната кампания ще на легендарната писта „Монца" в неделя. Стартът ще е ключов за развръзката за титлата и ще предопредели съдбата на половината пилоти за следващия сезон. Още от самото начало надпреварите на „Монца" са били важни състезания в средите на моторните спортове в Европа. От 1922 г., когато е открита пистата, досега почти всяка година „Монца" е била домакин на Голямата награда на Италия. През 1950 г. Джузепе (Нино) Фарина печели първото състезание на митичната писта. През 1960-а на „Монца" американец (Фил Хил) за първи път печели старт във Формула 1. Година по-късно Хил пак е най-високо на почетната стълбичка, но триумфът му е помрачен от смъртта на неговия съотборник Волфганг Фон Трипс, който с още 12 зрители загива трагично на пистата. През 1965 г. трикратният световен шампион във Формула 1 Джаки Стюърт взима първата си победа в Гран при. През 1970-а на „Монца" отново се случва най-лошото. Йохен Риндт губи живота си по време на квалификацията, а същия сезон се превръща в единствения пилот в историята, който печели титлата си посмъртно. Следващата година Питър Гетин е първи в едно от най-драматичните състезания, в което финишират едва 5 автомобила. Рони Петерсон триумфира три пъти на „Монца", но губи живота си именно там през 1978 г, след страховита катастрофа още на старта. През 2001 година състезанието се състоя веднага след терористичните атаки в Ню Йорк. Същият уикенд феновете на високите скорости научават, че бившият пилот във Формула 1 и шампион в сериите CART Алекс Занарди е загубил и двата си крака след ужасяващ инцидент на овала Еуро Спидуей в Германия. През същата година на „Монца" Хуан-Пабло Монтоя постигна първата победа за БМВ в най-новата история на Формула 1. През 2006 година, след като грабна победата, седемкратният световен шампион и легенда на ферари Михаел Шумахер обявява официално оттеглянето си от спорта. Уикендът ще се запомни и със скандалното наказание на Фернандо Алонсо, тогава с Рено, който бе обвинен, че по време на последната си обиколка в квалификацията е блокирал съотборника на Шуми в тима на Черните кончета Фелипе Маса. Сега Алонсо и Маса са съотборници във Ферари. И докато класата на испанеца е безспорна и той продължава битката си за трета световна титла, бъдещото на бразилеца остава неясно. На „Монца" този уикенд Маса ще стартира официални преговори с ръководството на Скудерия за удължаване на договора си. Бразилецът прави всичко възможно да запази мястото си при Черните кончета. След като се провали в квалификацията на „Спа", в неделя Фелипе успя да покаже възможностите си и се пребори за петото място на финала на Гран при на Белгия. Това бе вторият най-добър резултат за Маса от началото на сезона.

Шумахер: Оставам и след края на сезона
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер отрече, че ще напусне Формула 1 след края на сезона, като обясни, че още не е решил какво да прави. Преди старта на състезанието на „Спа" Бърни Екълстоун заяви пред Би Би Си и Еди Джордан следното: „Жалко е, че той си тръгва без победа, защото знае да побеждава." Джордан реагира на секундата и попита Бърни дали това означава, че скоро Михаел ще обяви края на втората си кариера, но Екълстоун веднага би отбой: „Не знам, не знам..." По-късно самият Михаел каза: „Предполагам, че Бърни не е разбрал точно, защото говорихме в събота по въпроса и аз му казах, че още не съм решил какво ще правя. По този въпрос няма нищо ново." През седмицата изтече информация от немските медии, че Шумахер се е разбрал с Мерцедес GP за още една година. На „Спа" легендарният германец отпразнува своята Гран при №300 във Формула 1. „Насладих се на моето състезание №300, беше хубаво да се боря за по-предни позиции, но за съжаление не успях да задържа доброто си класиране", сподели Шумахер, който даде седмо време в Белгия. Той е едва вторият пилот в историята на спорта, участвал в 300 състезания, като преди него това постигна Рубенс Баричело. На „Спа" Шумахер дебютира за Джордан през 1991 г., тук взе и първата си победа година по-късно.

Наказаха Малдонадо
Пастор Малдонадо получи двойно наказание, което ще изтърпи на старта на Гран при на Италия.
Пилотът на Уилямс ще бъде върнат десет места назад на стартовата решетка на пистата "Монца". Пет заради фалстарта на "Спа" този уикенд и още толкова за инцидента с пилота на Маруся Тимо Глок.
Уикендът в Белгия се превърна в пълно фиаско за Малдонадо. Първо той бе наказан с три места заради блокиране на Нико Хюлкенберг по време на квалификацията. След това участва във верижната катастрофа между Ромен Грожан, Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо и двамата пилоти на Заубер. Венецуелецът успя да се върне при рестартирането на надпреварата само за да се удари с Глок.

Отборите ще плащат огромни такси за участие
Топотборите във Формула 1 са на път да се сблъскат с драстично повишение на таксите за участие от следващия сезон, ако плановете на ФИА се осъществят. На фона на все още течащите преговори по споразумението "Конкорд” за 2013 година между Бърни Екълстуон, тимовете и ФИА нещата загрубели още повече след предложението за увеличаването на приходите, които централата получава от участващите отбори и притежателя на рекламните права във Формула 1. Логично все още не е постигнато споразумение по тази точка, но от ФИА не се отказват от идеята си, като смятат да инвестират тези пари както в управлението на спорта, така и в усъвършенстването на мерките за безопасност. В момента всеки тим плаща по 309 хиляди евро, за да осигури участието си през сезона, но според новия план на ФИА тази сума може да набъбне до няколко милиона за водещите отбори. Предложеното увеличение включва 500 хиляди евро базова такса и по 7 хиляди за всяка точка, спечелена от предишната година.

Люис Хамилтън заменя Михаел Шумахер в „Мерцедес”
Пилотът на тима от Формула 1 на „Макларън” Люис Хамилтън ще бъде най-вероятният заместник на Михаел Шумахер в тима на „Мерцедес”. Това заяви пред BBC бившият собственик на тима от най-бързата надпревара „Джордан” – Еди Джордан. В момента той е главен анализатор на BBC в областта на Формула 1. Според Джордан, британецът и ръководството на „Мерцедес” са договорили вече всички условия по евентуалния договор на Хамилтън.
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер има договор с „Мерцедес” до края на настоящия сезон. Наскоро германецът заяви, че за евентуален нов договор ще мисли най-рано през октомври. Собственикът на рекламните права във Формула 1 Бърни Екълстоун обаче заяви, че най-тъжното в края на този сезон ще бъде, че Михаел Шумахер ще напусне Формула 1 без да е спечелил нито едно състезание след като поднови кариерата си.

Китаец прави дебют на "Монца"
Цинхуа Ма ще стане първият китайски пилот със старт във Формула 1, след като отборът на Испания Рейсинг (ХРТ) реши да му даде шанс за изява в уикенд на официално състезание.
24-годишният китаец ще кара в сутрешната тренировъчна сесия на "Монца", където ще бъде проведен последният европейски кръг за сезона. След това той ще отстъпи мястото си на титуляра Нараин Картикеян.

Хамилтън се готви за победа на "Монца"
Люис Хамилтън смята да преодолее разочарованието от Гран при на Белгия с победа на "Монца" този уикенд. На "Спа" пилотът на Макларън беше изваден от състезанието заради катастрофата, причинена от Ромен Грожан. От дебюта си във Формула 1 през 2007 насам, най-доброто постижение на Хамилтън на „Монца" е второ място, когато изпревари Кими Райконен в последния етап от състезанието. През 2011 година имаше и запомняща се битка с Михаел Шумахер.
„Има нещо много специално в по-старите Ф1 писти. Много са различни една от друга, а по-новите трасета като че ли имат еднакъв характер и ритъм. По-старите се отличават. Имаш чувството, че земята ги оформила и им е въздействала, а не обратното. Това ми харесва - не изпадаш в конкретна зона на комфорт и винаги натискаш колата по един или друг начин, за да изкараш най-доброто от обиколката. Досега не съм печелил на „Монца" и ще направя всичко, което мога, за победата. „Спа" беше един от онези уикенди, но вече е зад мен. „Монца" е толкова уникална и ободряваща писта, че лесно забравям разочарованията и се фокусирам върху най-бързото възможно каране", обяснява пилотът на Макларън.
Остават още 8 от общо 20 състезания тази година и Хамилтън е на пета позиция зад Кими Райконен в класирането при пилотите, изоставайки с 47 точки от лидера Фернандо Алонсо.

В „Макларън” сигурни, че Люис Хамилтън остава
В тима от Формула 1 на „Макларън” са уверени, че Люис Хамилтън ще продължи да кара за отбора, съобщава Sport Bild. Името на британския пилот усилено се спряга за заместник на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер в „Мерцедес” от следващия сезон. Шефът на „Макларън” Мартин Уитмарш заяви, че в отбора не са обсъждали варианти за заместник на Хамилтън, тъй като са убедени, че британецът ще остане в отбора.
Уитмарш коментира, че преговорите с Хамилтън за продължаване на договора му вървят с пълна сила и поне засега няма сериозни разногласия между двете страни.

Програма на състезанието Гран при на Италия:
07.09, 11:00ч.
Свободна тренировка 1
15:00 ч.
Свободна тренировка 2
08.09, 12:00 ч.
Свободна тренировка 3
15:00 ч.
Квалификация
09.09, 15:00 ч.
Състезание

Класиране при пилотите
Пилот отбор точки
1.Фернандо Алонсо (Ферари) 164 точки
2. Себастиан Фетел (Бед Бул) 140 т.
3.Марк Уебър (Ред Бул) 132 т.
4.Кими Райконен (Лотус) 131 т.
5.Люис Хамилтън (Макларън) 117 т.
6.Дженсън Бътън (Макларън) 101 т.
7.Нико Росберг (Мерцедес) 77 т.
8.Ромен Грожан (Лотус) 76 т.
9.Серхио Перес (Заубер) 47 т.
10.Фелипе Маса (Ферари) 35 т.
11.Михаел Шумахер (Мерцедес) 35 т.
12.Камуи Кобаяши (Заубер) 33 т.
13.Нико Холкенберг (Форс Индия) 31 т.
14.Пастор Малдонадо (Уилямс) 29 т.
15.Пол ди Реста (Форс Индия) 28 т.
16.Бруно Сена (Уилямс) 24 т.
17.Жан-Ерик Верн (Торо Росо) 8 т.
18.Даниел Рикардо (Торо Росо) 4 т.

Класиране при конструкторите преди Гран при на Италия:
1. Red Bull Racing 272
2. McLaren Mercedes 218
3. LotusF1 Team 207
4. Scuderia Ferrari 198
5. Mercedes GP 112
6. Sauber F1 Team 80
7. Sahara Force India 55
8. Williams 53
9. Toro Rosso 6 12
http://www.focus-sport.net

Линкове към всички еротични галерии на НДТ >>>


 


Сходни връзки

Преди квалификациите за Гран при на Италия от Формула 1 (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди