изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:08 EEST
Гробище за делфини    
Екология

За мъртвите делфини, изхвърлени от вълните по бреговете на Черно море, пише Иван Бедров



Когато прекосявате дюните, за да стигнете до плажа на "Корал", едва ли знаете, че под краката ви са погребани десетки делфини.

Звучи зловещо, но е факт.

През последните няколко години заливът, който се намира между Лозенец и Китен, стана популярен не само като място за къмпинг и каране на сърф.

Буквално през десетина дни вълните изхвърлят на брега мъртви делфини. Обикновено това става рано сутрин и спасителите са първите, които откриват животните.

"За да не се занимаваме с цялата тази глупост, да се обадим на 112, да чакаме полиция, която не идва, след това да чакаме РИОСВ, които нямат пари за гориво, за да дойдат от Бургас, затова ние по бързата процедура действаме", разказва наемателят на плажа Атанас Русев.

Неписаното правило тук звучи така: ако делфинът няма следи от насилие, зарови го преди да се събудят туристите.

"Така поне ще си е погребан там, където е живял и няма да мине през целия този ад на бездействието на институциите". Никой не знае колко точно са умрелите делфини по българското черноморие.

Преди дни Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас съобщи, че за тази година броят им е 68, а само през месец август били открити 30 мъртви делфини.

Преди месец обаче инспекцията съобщи, че броят е 59. Елементарната сметка показва, че поне 20 делфина някъде са се изгубили в статистиката.

"Има много мъртви делфини, за които нищо не е направено - даже не са записани никъде. Миналата година казаха, че по цялото Черноморие са 25, а те само на нашия плаж бяха толкова", коментира Атанас Русев.

Според РИОСВ – Бургас Черно море изхвърля все повече мъртви делфини. Това било констатирано и по бреговете на Румъния, Турция и Гърция. Причините са основно три – проблеми при ражданията, климатичните условия и... рибарите.

Намаляващата риба в Черно море увеличава конкуренцията между хората и делфините. Често бозайниците преследват мрежите на рибарските кораби или се оплитат в тях. Това обяснява случаите на изхвърлени делфини с отрязани крайници. Какво друго се случва в морето можем само да предполагаме.

И това лято обаче вълните изхвърлиха делфин с големи сини петна, с няколко правоъгълни дупки, с отрязан преден десен крайник. След като престоява денонощие на плажа на "Корал", делфинът е заровен от общината.

Чак след намесата на медиите, идват представители на РИОСВ, които изравят животното от пръстта, за да направят оглед.

"Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт“, гласи официалното съобщение на инспекцията. Миналата година морето изхвърли тук делфин с огнестрелни рани. Заключението на експертите беше, че това са следи от рибарски куки. Това е и единственият случай, който стигна до прокуратура.

Край Черноморец бяха открити застреляни делфин и малкото му. Били се удавили. Дори земеделският министър Мирослав Найденов призна преди година, че рибари е "възможно да са се саморазправили". Но не последваха по-решителни действия.

Причиняването на жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни е престъпление според българския Наказателен кодекс. Законът за биологичното разнообразие пък предвижда глоби до 5000 лв. за физическо и до 10 000 лв. за юридическо лице при посегателство срещу делфини. Въпреки това наказани няма. http://www.vesti.bg

НАД 20 СИГНАЛА ЗА УДАВЕНИ ДЕЛФИНИ

Морето изхвърля все повече мъртви делфини

И В ОБЛАСТТА ПРОВЕРКИ ЗАРАДИ МЪРТВИТЕ ДЕЛФИНИ

ВАРВАРИТЕ СА ДО НАС: Убиха и разфасоваха делфин край Несебър за Великден

"ЕКО НОРД" ПРИКЛЮЧИ МОНИТОРИНГ НА ДЕЛФИНИ

НАБЛЮДАВАТ ДЕЛФИНИТЕ МЕЖДУ КАЛИАКРА И ШАБЛА

СЛЕДЯТ ПЛАЖОВЕТЕ ЗА МЪРТВИ ДЕЛФИНИ

БЪЛГАРИЯ СЕ УТВЪРЖДАВА КАТО ДЪРЖАВА НА УБИЙЦИТЕ НА ДЕЛФИНИ

Хора срещу делфини в Черно море

ОЩЕ ЗА ДЕЛФИНИТЕ

 


Сходни връзки

Гробище за делфини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди