изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:12 EEST
ПЕТ ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТА СА РАЗРАБОТЕНИ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ    
Туризъм

Приключват дейностите по проект „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” – POFTIC,стана ясно на пресконференция на екипа по проекта. По него партньори на община Добрич са Музеен комплекс за природа и наука в Констанца, „ПроЗоо” Добрич и Областен съвет - Констанца.



 

Продължителността на проекта е 18 месеца и официално приключва на 9 октомври. Стойността му е 1 434 794,58 евро, като бюджетът на община Добрич е 890 583, 68 евро или 1 741 830, 28 лева. Стана ясно, че в рамките на проекта са проведени три българо-румънски семинара за разнообразяване и популяризиране на трансграничните туристически услуги, определени са пет съвместни туристически пакета за предлагане на туроператори и тур агенции, като предстои тестване на два продукта. Закупено е оборудване за центровете в Добрич и Констанца, за зоопарка в Констанца са закупени и животни. Обновени, модернизирани и благоустроени са Център за защита на природата и животните в Добрич и Музеен комплекс за наука и природа Констанца.

В центъра в Добрич селският двор вече е превърнат във волиера за птици, където има достатъчно място за пернатите, а има и възможност посетителите да се разхождат сред тях, обясни ръководителят на зоопарка Севдалина Венкова. Волиерата ще се обитава от папагали, фазани, пауви. Поставени са къщички и кацалки, а белият паун с харема си, както и папагалите вече се ширят в новата си придобивка. Заделено е и място за зайчетата и морските свинчета. Друга нова придобивка е лабиринтът, който е оформен от естествен храстов масив. В зоопарка вече има и езеро за газещи птици. То е част от старото езеро, като в средата му е оформен и остров, където да може да гнезди очакваният нов обитател на центъра – фламингото. Най-голямата атракция е мечкарникът, който се намира близо до обиталището на бизоните. Къщичката на мечките е с 4 отделения, дворът е разделен на две части, за да може да се отдели мечката с малките мечета от мъжкия мечок. Целият двор е с бетонова ограда, има и висока метална мрежа, по която тече ток, за да се осигури безопасността на посетителите. Ръководителят на ЦЗПЖ Севдалина Венкова се надява до края на годината зоопаркът да се сдобие с мечки, а за фламингото надеждите са за догодина.

Изградена е ветеринарна лечебница с операционна зала, лекарски кабинет, 4 карантинни стаи. Започнало е и оборудването й с ехограф, операционна маса, електронни везни и др. В новата складовата база ще има и хладилна камера, където да се съхраняват плодовете и зеленчуците за животните, има и гаражна клетка за микробуса, който се доставя по проекта. С него се предвижда да се организират екскурзии между зоопарка в Добрич и този в Констанца. Вече са разработени пет маршрута от партньорите. До приключването на проекта два от тях ще бъдат тествани.Те включват освен двата зоопарка, като този в Констанца е и с делфинариум, също и посещение на исторически и културни забележителности в районите на Добрич и Констанца като АЕМО „Старият Добрич”, Двореца и Историческия музей в Балчик, нос Калиакра, Музея на народното изкуство в Констанца, делтата на река Дунав, лифта над Мамая и др. Предварителните разчети сочат, че исторически маршрут - цена с нощувка и закуска, два обяда и вечеря, пътни и посещение на туристически обекти, ще струва 125 лв. Детският маршрут – еднодневен с- пътни, обяд и посещение на двата зоопарка, ще е на цена от 20 до 30 лв. в зависимост от мястото за обяд.

Към момента зоопарка в Добрич има около 150 животни от около 35 вида, каза С. Венкова. Освен мечки и фламинго, тя иска в зоопарка в Добрич да има и маймунки-мармозетки.  НДТ-

 


Сходни връзки

ПЕТ ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТА СА РАЗРАБОТЕНИ ПО ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди