изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:54 EET
Продават най-стария "Форд" в света    
Любопитно

Наддаването е насрочено за 11 октомври, а очакваната цена е между 300 и 500 хил. долара



Най-старият запазен "Форд" ще бъде предложен на търг, организиран от аукционната къща RM Auctions. Екземплярът, "Модел А", датира от 1903 г., когато компанията на Хенри Форд е само на месец.

В средата на юли 1903 г. "Форд Мотър Къмпани" започва да продава своите коли от този модел.

Обявеният на търг автомобил разполага с 2-цилиндров двигател, който развива мощност от 8 к.с. Трансмисията е двустепенна.

През последните 109 г. колата е имала само петима собственици. Тя идва в отлично състояние и със сериозно документирана история.

Наддаването е насрочено за 11 октомври, а очакваната цена е между 300 и 500 хил. долара.
За последно автомобилът е бил продаден през 2007 г. за 693 хил. долара.

Тогава става част от огромната колекция на хюстънския адвокат Джон Маккуин. Той обаче загива в автомобилен инцидент през 2009 г., а на следващата година този "Форд" е обявен отново за продажба, която така и не се състоя, тъй като наддаването за нея не мина очакваната граница от 600 хил. долара.

През 1903 г. колата е купена нова за 850 долара. Първият й собственик е предприемачът от Хърбърт МакНари. Автомобилът остава собственост на семейството му близо 50 години.

После е купена за 400 долара от някой си Хари Бърд от Айова, който възстановил първоначалния й блясък в специализиран сервиз.

По това време чрез справка в архивите на "Форд" е установено, че това е третата продадена кола в историята на компанията. Не е могло обаче да бъде доказано коя от тези три, освен продадена, е била и произведена първа.

Във всеки случай сега за останалите два екземпляра не се знае нищо и се предполага, че вече не съществуват, което превръща автомобила с номер на рама 30 в единствения претендент за трона на най-стария "Форд".

През 1961 г. историческият екземпляр е продаден в Швейцария и остава в Европа доста дълго време. После е купен от неизвестен колекционер, а през 2007 г. се появява отново на търг в САЩ.

От RM Auctions подчертават, че колата се движи безупречно, дори през 2003 г., когато е имала 100-годишен юбилей, е участвала в автомобилното ретро състезание от Лондон до Брайтън.
http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Продават най-стария "Форд" в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди