изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:10 EEST
Откриха потънал град край Черноморец    
ИсторияОсем професионални водолази, начело със зам.-директора на НИМ доц. д-р Иван Христов, откриха древно пристанище и тържище (емпорион) в залива Вромос, южно от ранновизантийската крепост Акра край град Черноморец. Обектът заема площ от 2 дка и се намира до непресъхващ и до ден днешен извор. Според археолозите вероятно тук са разтоварвани от морето малки кораби с товар, предназначен за селищата на полуостров Свети Никола (днес в землището на град Черноморец).

По време на подводните издирвания екипът на НИМ се е натъкнал на огромно количество строителна и битова керамика, животински кости, цели блокове дялани камъни от градежи, съдове и части от тях от най-различни епохи. "Най-ранни са гръцките амфори - датират от V в. пр.Хр. Следват плоски коринтски керемиди от елинистическата епоха (IV-III в. пр.Хр.), също и ранноримски амфори, които датират от I-II в. след Хр. Изключително ценни сред находките са оловен щок от VI-III в. пр.Хр. и цяла средновековна амфора от XI век", разказа за "24 часа" доц. д-р Иван Христов.

Предметите дават информация за корабоплаването в тази част на Българското Черноморие. "Повечето сухоземни находки на крепостта Акра, за която се заговори това лято, свидетелстват, че са с "импортен" характер - дошли са у нас през Босфора", твърди историкът.

По-рано това лято тъкмо там археолозите са открили древно пристанищно съоръжение. Представлява дървена конструкция от колове, както всъщност са се правили тези съоръжения до XIX в. Кеят е строен от огромни камъни без спойка и е във формата на буквата Г. По думите на учения много наподобява сегашните кейове по черноморските ни градове. Намира се близо до залятата от морето част на крепостта Акра, която е от VI в. - ранновизантийския период. Дали обаче пристанищното съоръжение е от същия период, археолозите не смеят да определят, без да са видели лабораторните анализи на проби от находката.

Водолазите попадат и на следи от по-късни времена - основи на стари рибарски таляни от XIX в., потънал кораб, разбил се в стръмните скали на нос Акра, от XX в. Това са резултати само за 5 работни дни от старта на експедицията, която ще приключи в края на септември.

По думите на историка Акра тепърва ще носи изненади. В момента държавата е заделила 90 хил. лв. за аварийна консервация на крепостната стена, която на места е запазена до 4 м. Стените на сушата са с дебелина 2,40 м и 3,60 м в морето.

Според доц. д-р Христов мястото крие и още едно предизвикателство - тук са открити невероятно добре запазени бункери от Втората световна война с много сложен лабиринт под земята. "Добавени към останалите археологически открития, те биха могли да станат невероятна атракция", убеден е той.

http://novinata.net

 


Сходни връзки

Откриха потънал град край Черноморец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди