изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:15 EEST
РАСТЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ СОРГОТО У НАС    
ЗемеделиеЕдна непопулярна култура – сорго, започна да се сее през последните години в Добруджа. Наричат го „камилата на растителния свят“, тъй като основната характеристика на тропическото растение е сухоустойчивостта. Между 6000 и 7000 са вече декарите със сорго в Добричка област, съобщава АГРО.БГ. В цялата страна през 2012 г. са били засети около 60 000 дка.

Една от причините фермерите да обръщат поглед към тази култура, е възможността да заменят с нея царевицата. Лабораторни резултати показват, че фуражите от двете култури се доближават по състав на над 99%. Втората причина е все по-драстичните промени в климата, които водят до екстремни горещини и липса на валежи в продължение на месеци. При тези условия царевичната култура не издържа и не може да се отглежда, докато соргото може да донесе и печалба.

В момента на пазара цената на тон сорго е с около 10 евро по-ниска от цената на тон царевица. „При сегашните пазарни цени се оказва, че за производство на 500 кг сорго рентабилността е 118%. В същото време при производството на 500 кг царевица, рентабилността е 76-80 %“.

Стана ясно, че на площи, на които не може да се сее нищо друго – вкислени, заблатени, каменисти, засолени, бедни почви, соргото ще даде добив, който не може да се получи от други култури.  Осигуряването на пазар на соргото е другият важен момент при отглеждането на тази култура.

НДТ/АГРО.БГ

 


Сходни връзки

РАСТЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ СОРГОТО У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди