изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:31 EET
Плевнелиев и Борисов: Как ще се чувства Путин на 9 ноември в София    
Политика

Ако Путин знае за иска на "Атомстройекспорт", никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България, когато трябва да подпишем за "Южен поток", заяви премиерът Борисов



Подготвя се посещение на президента на Русия Владимир Путин в България до края на годината, съобщи пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Външно министерство координира усилията с руската страна, а големите теми в разговорите ще бъдат свързани с енергийната политика.

Държавният глава коментира иска на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро неустойка по проекта АЕЦ "Белене" и не отрече, че предстоят тежки преговори по "Южен поток" и други енергийни проекти.

Държавният глава отговори на въпроси след като участва в откриването на петото издание на инициативата "Кариера в България: защо не?".

"България иска да е добър приятел на Русия и за да сме добри приятели дефинираме ясно нашите интереси и искаме да имаме договори. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори, виждате докъде докараха нещата.
Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни.
още по темата
Борисов: Руският иск за "Белене" - вероломно нападение
Борисов: Руският иск за "Белене" - вероломно нападение
160 коментара към статията 160 | Статията е разгледана 21491 пъти21491
13.09.2012
Дянков: Пак ще пляскаме руснаците
407 коментара към статията 407 | Статията е разгледана 37922 пъти37922
12.09.2012


Много често казваме не по братски, а по равно и ние искаме по равно.

България иска да е добър партньор, България дефинира много ясно своите цели и иска те да бъдат облечени с конкретни и ясни договори", заяви президентът Плевнелиев.

България този път иска да отстоява интересите си с ясни аргументи, с изключителна добронамереност, но и в писмен вид - с правила, договори и ангажименти, каза държавният глава.

И подчерта, че веднъж завинаги трябва да остане в миналото този подход на зависимости, на взимане на решения под масата и на харчене на пари без договор.

Президентът каза, че е оптимист - "минавайки през тежки моменти ние отново ще покажем добронамереността и на двете страни".

Приятелството се базира на протегната ръка и добра сделка и за двете страни, а не едностранно добра за едните, а другите - в зависимости за десетки години, заяви Росен Плевнелиев.

Ние сме отговорни към следващото поколение, това са дългосрочни договори, те трябва да се изпипат до най-малкия детайл, каза още президентът.

По същото време министър-председателят Бойко Борисов

заяви, че "Русия като държава, руският народ и България са приятели от векове и ще бъдат приятели завинаги, но щом компанията "Атомстройекспорт" е завела иск за 1 млрд. евро, ще се съдим с нея".

Пред журналисти Борисов подчерта, че не бива да се поставят под въпрос добрите ни отношения с Русия.

"Ние сме православни, християнски народи, историята ни е такава - когато сме имали нужда са ни помагали. Но една компания си е позволила, без да ни информира, да заведе иск за 1 млрд. евро. Истински се надявам, че президентът Путин не знае за това действие на компанията", посочи Борисов.

Ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България, когато трябва да подпишем за проекта "Южен поток", заяви още той.

Той подчерта, че при визитата на президента Владимир Путин у нас на 9 ноември всички въпроси ще му бъдат поставени. И добави, че не вижда причина"Атомстройекспорт" да завежда иск за АЕЦ "Белене" сега като форма на натиск за проекта "Южен поток", защото българското правителство е подписало преди две седмици всички клаузи по "Южен поток" и няма нищо, което повече да се обсъжда.

Борисов отбеляза, че страната ни стриктно е изпълнила всички поети ангажименти по договора за "Южен поток". Този проект за мен е приключен и започва да се строи, каза премиерът.

По отношение на АЕЦ "Белене" водехме и продължаваме да водим преговори и те прекрасно знаят , че 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй"ще бъде този, който е изработен от тях за АЕЦ "Белене", посочи Борисов.

Затова считам, че вероломно (използвам тяхна терминология от време на войната) ни изненадаха с този иск, добави той. Според Борисов "Атомстройекспорт" са допуснали грешка. "Сега ние ще направим всичко възможно и ще обявим за нищожен договора, сключен за предишната централа, каза премиерът.

Борисов напомни, че сключеното споразумение за изграждане на АЕЦ "Белене" се разследва и от парламента и той ще се произнесе за подписваните договори. "Управниците от предишните правителства трябва да отговорят как са провеждали обществени конкурси", посочи още Борисов.

Той напомни, че повторното стартиране на проекта АЕЦ "Белене" при 80 процента изградена атомна централа, българските управници са решили да зачеркнат всичко и да започнат наново, но търгът, който са обявили е бил за довършването й. Така логично търгът е бил спечелен от руската компания, а впоследствие е било решено да се изгражда напълно нова централа.

Борисов добави, че за стария реактор, който е бил на площадката на АЕЦ "Белене", макар че е било договорено да се продаде за 200 млн. евро, България е получила от Русия 78 млн. евро, след приспадането на всички допълнителни разходи за сметка на нашата страна. Този реактор в момента работи и произвежда ток в Русия, в Калининградската АЕЦ, посочи премиерът.

Борисов добави, че сега "Атомстройекспорт" иска 1 млрд. евро за полуготов реактор, а навремето са платили също за полуготов реактор 78 млн. евро. Ето защо ще искаме от тези, които са изготвили и подписвали договорите, да обяснят как са правени сметките, категоричен е министър-председателят.

Бойко Борисов отбеляза, че писмено сме заявили пред руската компания, че ще си платим оборудването за 7-ми реактор, но за 8-ми реактор трябва да изпратим документи кога искаме да го правим. За това има договори, макар и те да не са направени както трябва - с цени и срокове, допълни премиерът. Щом искат съд - ще се съдим, наели сме най-добрата адвокатска кантора, обобщи Борисов.  http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

Плевнелиев и Борисов: Как ще се чувства Путин на 9 ноември в София | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Плевнелиев и Борисов: Как ще се чувства Путин на 9 ноември в София
Автор: Anonymous да 2012-09-14 @ 00:40 EEST
Никак! Он просто не будет сдесь. К сожелению...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди