изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:11 EEST
ОТНОВО ПРЕДЛАГАТ МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ В ДОБРИЧ    
ОбразованиеСлед постъпили искания от директорите на девет училища в Добрич заместник-кметът на Добрич Камелия Койчева ще внесе за предстоящото във вторник заседание на Общинския съвет предложение да се разреши създаването на 11 маломерни паралелки в училища в града. Исканията са от директорите на ПМГ „Ив. Вазов”, СУ „Г. Ст. Раковски“, ОУ „Ст. Караджа“, ОУ „Хр. Ботев“, ОУ „Хан Аспарух“, СОУ „Дора Габе“, СОУ „Д. Талев“, ОУ „Н. Вапцаров“ и ЕГ „Гео Милев” с молба да бъде разрешено през учебната 2012/2013 година  съществуването по изключение на паралелки, броят на учениците в които е по-малък от минималния брой (18 ученици).

Паралелката в IX клас, профил „Информационни технологии“, в ПМГ „Ив. Вазов” в момента се състои от 14 ученици, които имат интерес към по-задълбочено изучаване на компютърни науки. От училището считат, че утвърждаването на паралелката ще допринесе за запазване на работни места. В Спортното училище „Г. Раковски“ до момента са класирани и записани 15 ученици в V клас. Поради приема на ученици в профилирани и професионални гимназии след завършен седми клас паралелката в VIII клас в ОУ „Ст. Караджа” е само от 14 ученици, а родителите и учениците искат децата да завършат основно образование в училището, в което се обучават от първи клас. От 70 ученици в седми клас през миналата учебна година в ОУ „Хр. Ботев“, след успешно положени конкурсни изпити, 56 ученици са постъпили в профилирани и професионални гимназии. В момента учениците в VIII клас са 15. Паралелката е единствена за училището и учениците в нея се обучават от първи клас. Броят на учениците в пети клас в ОУ „Хан Аспарух“ е 16. Паралелката е единствена за училището. В СОУ „Д. Габе” паралелки с ученици под минималния брой са VIII клас – 15 ученика, IX клас – 14 ученика, X клас – 15 ученика. Паралелките са единствени в училището и не могат да бъдат слети, а паралелките в гимназиален етап единствени в областта предлагат профилирано обучение по изобразително изкуство в областта на предпечата и рекламната графика. В СОУ „Д. Талев” паралелката Xб  клас се състои от 17 ученика, не достига 1 ученик от необходимия минимум. Паралелката в VIII клас в ОУ „Н. Вапцаров“ е с 14 ученика, тя е единствена в училището и няма възможност за сливане с друга. Паралелката в ЕГ „Гео Милев” в ХІ клас, профил френски език е с 16 ученика. Не е възможно сливане с другата паралелка със същия профил, тъй като тя е с 19 ученика и общият брой ще надвиши значително нормативите за броя ученици в паралелка.

Във всички Докладни записки от училищните ръководства изрично се посочва, че средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдените за училищата бюджетни кредити и допълнителни средства не са необходими.

НДТ

 


Сходни връзки

ОТНОВО ПРЕДЛАГАТ МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди