изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:02 EET
По сигнал на "Труд" Плевнелиев проверява вицето си    
НовиниПрезидентът Росен Плевнелиев се зарече в четвъртък да проучи колко струва на бюджета едноседмичната командировка на вицето му Маргарита Попова в италианския курорт Лидо ди Йезоло. Както “Труд” съобщи, заместничката на държавния глава силно подразни депутати от всички парламентарни групи, включително и от ГЕРБ, със седемдневния си артистичен ангажимент да е патрон  на международния детски фестивал “Орфей в Италия”. Форумът стартира на 11 септември и продължава до 15-и. Попова пътува на 10-и и ще се върне на 16-и.


“Не мога да ви кажа в момента колко струва.  Вицепрезидента ще даде пълната информация, тъй като това е нейна инициатива и под неин патронаж”, каза вчера държавният глава след уточняващите въпроси на “Труд” за финансовото изражение на командировката на Попова в Италия.

Плевнелиев подчерта, че ще направи проверка “точно за това какви са разходите, кой какво поема”.

Президентът се опита да защити Маргарита Попова, като поясни, че патрон на Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи ”Орфей в Италия” е бил и бившият вицепрезидент Ангел Марин.

“Нека да сме наясно, ние декларирахме, че като президентска институция сме за приемственост. Очевидно това е една традиция, която президентската институция е припознала”, заяви още той.

 “Ето аз също работя за Българската Коледа и искам тази инициатива да успее, да се развие”, подчерта той.

Благотворителната кампания “Българската Коледа” под патронажа на президента обаче не харчи бюджетни пари, а напротив - събира средства за болни дечица, затова сравнението е неуместно, коментираха депутати. И отново припомниха, че само преди около два месеца кабинетът субсидира с 1 млн. лв. отгоре бюджета на президенството, след като стана ясно, че парите за командировки на “Дондуков” 2 са свършили.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев ще даде личен пример на заместничката си как се харчат държавни пари - той лети с бизнес делегация за Австрия и се връща във вторник вечерта. Въпреки краткия престой в рамките на два дни той ще проведе 18 срещи на високо ниво. За сравнение Попова имаше една церемония за 7 дни в Италия.
Форумът в италианския курорт Лидо ди Йезоло под патронажа на Маргарита Попова се организира за пета поредна година по идея на покойния вече български композитор Димитър Кърнолски в партньорство с община Лидо де Йезоло и фондацията I.T.A.C.A.
Тазгодишното издание стартира с шумен парад по улиците на града, воден от мажоретен състав и знаменосци на 14-те държави участнички до амфитеатъра на площад “Аурора”, съобщи за “Труд” източник от курорта.

Появяването на вицепрезидентката при откриването на 11 септември предизвикало радостни възгласи сред присъстващите около 2000 зрители.

“Тя приветства младите изпълнители, представящи многообразие от музикални и танцови таланти, и отправи своето послание за разбирателство и мирно бъдеще”, пише в сайта на фестивала.

Пак оттам става ясно, че монсеньор Джузепе Камилото, архиепископ на базиликата “Сан Марко” във Венеция, е благословил проявата, а Снежана Полихронова-Кърнолски, директорка на фестивала, е дала старт на първия концерт, който по традиция започва с песента “Братя и сестри”. Тя е на покойния композитор Димитър Кърнолски, съосновател на фестивала.

От изявление на организаторите става ясно, че целта на феста е да даде възможност на участниците да представят културата, изкуството и традициите на своята страна, да се обменят методическа и практическа информация в областта на работата с децата и младежите, както и да се задълбочат международните контакти.

Според регламента във фестивала могат да се изявят таланти до 25 години, като жанровете са без ограничение – хорове, вокални групи, танцови формации (модерен и характерен танц, балет, фолклор, стилизиран танц, брейк данс, хип-хоп), мажоретни формации (батон и пом-пон), оркестри (духови, фолклорни и други), циркове, театри на модата, нетрадиционни форми на изкуството, улични изкуства, бойни изкуства. Наградата е една - 500 евро.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

По сигнал на "Труд" Плевнелиев проверява вицето си | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
По сигнал на "Труд" Плевнелиев проверява вицето си
Автор: Anonymous да 2012-09-14 @ 09:07 EEST
Нищо ново под слънцето!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди