изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:36 EEST
Народното събрание обяви поръчка за точно определен автомобил    
Новини Задвижване 4х4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос, резервоар, не по-малък от 70 литра, задни светлини с LED технология и старт-стоп система да двигателя. Това са ключовите технически изисквания за новите 75 леки коли на депутатите, за които Народното събрание обяви обществена поръчка с прогнозна стойност 3 656 875 лева (4 388 250 лева с ДДС). Така средната цена за една лека кола излиза около 50 хил. лева, съобщава "Дневник".


Едновременно и на четирите от десетките изисквания обаче отговоря само един модел автомобил, показва сравнение на "Дневник" сред предлаганите на българския пазар. Такова условие, кодирано в детайлите на обществената поръчка, на практика означава нарушение на член втори в Закона за обществените поръчки за равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Парламентът търси със същата поръчка още 5 лекотоварни автомобила и 5 пътнически микробуса, като общата прогнозна стойност е 4 358 333 лева (5 229 999 лева с ДДС). Доставката трябва да се извърши в следващите 36 месеца (3 години), а поръчката включва и гаранционно и сервизно обслужване, пише "Дневник". 

Поръчка и за следващия мандат

Автопаркът на парламента не е обновяван над пет години, което беше основният използван аргумент при обявяването на намерението да се купят нови коли. Още в края на миналата година председателят на НС Цецка Цачева обяви, че тази година 1 млн. лева от бюджета ще са за покупка на автомобили, защото много от сегашните били "остарели и амортизирани". Тогава тя обясни още, че заради икономическата криза щели да се купуват не толкова скъпи автомобили, както досега, а луксозните марки щели бъдат заменени с по-нисък клас, като това обаче в никакъв случай не трябва да е за сметка на сигурността на водачите и на народните представители.

В момента колите на парламента са BMW (Бе Ем Ве) и Mercedes ("Мерцедес"). Най-нови са подарените от Министерския съвет 6 леки автомобила Peugeot ("Пежо"). В движение са около 60 автомобила, 25 от тях обаче са на постоянно разположение на шефовете на комисиите и групите в парламента. Когато на 27 юли е обявена поръчката, не е направена по-детайлна обосновка защо е нужна покупката, както и защо стойността й нараства почти 5 пъти и е за следващите 3 години.

Скрито-покрито

Въпреки че офертите трябва да са отворени на 16 август, от дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" на парламента отказаха да съобщят пред "Дневник" дори колко фирми са купили документи и колко са участвали в поръчката.

По неофициална информация 13 дистрибутора са платили за тръжна документация, но едва 2 фирми са подали предложение. Една от причините за разликата е, че техническите спецификации не са достъпни публично, а са били част от комплекта с документи. Така участниците разбират, че нямат подходящ модел кола за поръчката, след като вече са купили документация.

"Дневник" изпрати на 3 септември официално запитване до главния секретар на Народното събрание Иван Славчов, който е отговорен за поръчката, но все още отговори няма (вижте въпросите в карето).

Предизвестен победител

Сравнението на "Дневник" на автомобилите на пазара с  поставените изисквания показа, че марката, която отговаря на всички тях, е Volkswagen Passat ("Фолксваген Пасат"). Пиарът на официалния дистрибутор Porsche BG ("Порше БГ") Преслава Владимирова каза за "Дневник", че са купили документация, но отказа да уточни дали са подали оферта.

Ако се разгледат спецификациите на различните модели леки коли, става ясно, че Mazda ("Мазда"), Toyota ("Тойота"), Peugeot ("Пежо"), Citroen ("Ситроен"), Renault ("Рено"), KIA (КИА), Hyundai ("Хюндай"), Ford ("Форд") и Chevrolet ("Шевролет") нямат 4x4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос. "Моделът 508 HYbrid4, с който планирахме да участваме, има задвижване 4х4, но е независимо, а не със система за разпределение на въртящия момент между предна и задна ос, както се изисква", отговори пиар мениджърът на "София Франс ауто" (вносител на Peugeot) Мартина Йорданова. Сходна е ситуацията и с останалите марки, които или нямат 4х4 или то се различава от вида в поръчката.


На изискването за резервоар с минимална вместимост от 70 литра отпадат BMW (Бе Ем Ве), Audi ("Ауди"), Volvо ("Волво"), Subaru ("Субару") и Skoda ("Шкода"). Въпреки че не покриват тази спецификация, от Mercedes ("Мерцедес") са подали оферта, научи "Дневник". От дистрибутора на марката "Балкан стар" обясниха лаконично, че участват и поръчката е в ход, но не могат да дадат повече информация.

Росица Цанова от фирмата - дилър на BMW за София, "Камор ауто" каза, че са купили документи, но не са подали предложение, защото не покриват минималните изисквания. "Имаме по-малък резервоар, но и мощността на двигателя ни е по-малка", уточни тя. Пиар мениджърът на "Мото-Пфое" (дистрибутор на "Форд") Белла Стоянова също каза, че не участват в поръчката, защото не покриват техническите спецификации.

На задни светлини с LED технология и старт-стоп система за двигателя отпада и Opel. От "Дженеръс ауто", които са един от дилърите на марката за България, обясниха, че още след като са купили документацията, са разбрали, че не отговарят на техническите спецификации и не са подавали оферта.

Бизнесът е потърпевш

Въпросът с депутатските коли (и другите екстри) вълнува гражданите от началото на прехода, но всъщност играе основна роля за бизнеса.

В период на криза държавата се превръща във все по-сериозен играч на засегнатите пазари, какъвто е и продажбата на нови автомобили. През тази година в бранша има известен ръст, но той е малък и далеч от нивата преди кризата и поръчка за 5 млн. лева е интересна за всички. Народното събрание в случая обаче не прави истинско състезание за да избере най-добрата оферта - цена - качество - поддръжка и всички да се състезават по правилата, а оставя усещането за предварително избрана фирма доставчик.

Сигналите за предварително ясен фаворит във всякакви обществени поръчки през дребни на пръв поглед изисквания към бъдещия изпълнител са много и от години, но в случая става въпрос за избор от парламента...

И поставянето на автомобилните дистрибутори в неравностойни битка не само деформира пазара. Но е и незаконно.

http://www.cross.bg

 


Сходни връзки

Народното събрание обяви поръчка за точно определен автомобил | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Народното събрание обяви поръчка за точно определен автомобил
Автор: Anonymous да 2012-09-14 @ 10:44 EEST
Тези се подиграват с народа-идиоти мръсни

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди