изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:28 EEST
ЧЕТИРИ ВЪЗМОЖНОСТИ МЛАДИТЕ ХОРА ДА ОСТАНАТ В ДОБРИЧ    
НовиниЧетири възможности младите хора от Добрич да намерят своята реализация в родния град предлага дирекция "Бюро по труда", съобщи за НДТ Ирена Баирова - началник отдел "Активна политика на пазара на труда". Едната е по национална програма "Старт в кариерата", а другите три - по схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По националната програма в момента се провеждат интервюта с кандидатите и предстои назначаването им на работа. Както НДТ писа, заетостта е 9 месеца, а заплатата - 400 лева. Младите хора ще започнат работа в държавни и общински администрации и областна управа.

Продължава приемът на заявки от работодатели по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж". Тя предвижда предоставяне на възможност на младежи до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование, да стажуват при работодател на длъжност, релевантна спрямо придобитото образование с цел повишаване на конкурентноспособността им на пазара на труда. Ще бъдат отпускани работната заплата в размер на минималния осигурителен праг за длъжността за всяко наето по трудов договор лице, плюс осигуровките за сметка на работодателя за срок от 6 месеца и половин минимална заплата за наставника, плюс осигуровките за сметка на работодателя. До момента по тази схема са устроени около 100 души. Работодателите са от реалния сектор, предстои разширяване на обхвата им.

Нова схема - "Първа работа", стартира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от септември. Тя цели подпомагане на старта в работната кариера на младежите до 29-годишна възраст чрез осигуряване на обучение и последваща заетост, както и на работодателите при тяхното наемане. И по тази схема заплатите и осигуровките се поемат от държавата за срок от 6 до 12 месеца. Заплащат се и стипендии и транспорт на обучаваните лица. 

Предстои да бъде отворена схема "Старт в администрацията". Тя ще даде шанс на 600 безработни младежи от страната до 29 години да започнат работа в Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването и техните структури за период от 9 месеца под формата на стаж. Целта е да се осигури първо работно място на млади висшисти, които нямат трудов стаж по специалността. Месечното възнаграждение ще е на размер на 400 лева, както и дължимите доплащания за сметка на работодателя.

Дирекция "Бюро по труда" извършва ежедневни консултации със средни и малки предприятия с цел разясняване на новите възможности за наемане на млади хора, трудовите посредници пък информират бенефициентите, посочи Ирена Баирова. Тя допълни, че независимо от голямата разяснителна кампания важна е и активността на работодателите. НДТ    

 


Сходни връзки

ЧЕТИРИ ВЪЗМОЖНОСТИ МЛАДИТЕ ХОРА ДА ОСТАНАТ В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЧЕТИРИ ВЪЗМОЖНОСТИ МЛАДИТЕ ХОРА ДА ОСТАНАТ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2012-09-14 @ 14:00 EEST
КОИ СА ПРЕДПРИЯТИЯТА В ДОБРИЧ,КОИТО РАБОТЯТ?! НАЛИ И ТЯХ ОПРАВИХА  УПРАВЛЯВАЩИТЕ- СИНИ,БЕЛИ ОРАНЖЕВИ......

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди