изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:03 EEST
НАД 200 МАЖОРЕТКИ ЩЕ ДЕФИЛИРАТ В ЦЕНТЪРА НА ДОБРИЧ    
Интервюта Русалия Петрова - един от организаторите на международния фестивал "Златен помпон", пред НДТ

- Г-жо Петрова, бихте ли се представили за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна"?

- Учила съм във Висш педагогически институт, Шумен, специалност "Предучилищна педагогика". Работих 13 години в Център за работа с деца, а след закриването му в - ЦДГ №29. В момента там водя мажоретен състав. В Управителния съвет съм на сдружение "За децата на Добрич". То е инициатор на международния фестивал "Златен помпон" и съм вицепрезидент на Българска мажоретна асоциация.



- Тази година фестивалът "Златен помпон" ще има своето 10-о издание. Как възникна идеята за него?

- Идеята да направим такъв фестивал беше моя, въпреки, че съвсем не бях на ясно с тези дисциплини. До тогава в България такъв фестивал не беше се провеждал. Става дума за фестивал с конкурсен характер, правени са дефилета с духови оркестри по улици, площади в различни градове. На нас ни се искаше да направим фестивал с конкурсен характер и регламентът да бъде малко по-различен, да не се ограничава само с духов оркестър. Първите няколко години първо на такава музика играеха съставите. За да можем да го осъществим този фестивал се обърнахме към Лиляна Масларова - ръководител на мажоретния състав във Велинград, също и към Мантарова - ръководител в СОУ "П. Р. Славейков". И така малко, по малко целият екип на Център за работа с деца започнахме да го организираме. Тогава директорът на ЦРД Надя Добрева имаше много хубава идея и тя си остана - този фестивал да бъде на празника на Добрич - 25 септември, тогава да се състои дефилето в града. Тогава се обърнахме към курортен комплекс Албена, те ни помогнаха с настаняването на децата. И така ги завъртяхме нещата. През първите години идваха малко състави, но постепенно фестивалът стана много популярен. Петата-шестата година беше с международно участие, а после стана и международен. Преди четири години на нашия фестивал дойде Желка Банович - президент на Хърватската мажоретна асоциация. Дойде по нейна инициатива, явно е разбрала от интернет, че правим такъв фестивал. Видя го и много го хареса - цялата организация, Албена, Добрич. Предложи организаторите да направим асоциация и да влезем в Международната мажоретна асоциация. До тогава в нея членуваха девет страни и ние приехме идеята, защото трябваше да продължава да се развива тази дейност. Основахме сдружението "За децата на Добрич" и преди четири години в Добрич се основа асоциацията. После си подадохме документите и станахме членове на Международната мажоретна асоциация. Приехме нейните регламенти, условия на провеждане на фестивали. Много хубаво стана, че се получи така, защото в тази международна асоциация членуват страни като Полша, Чехия, Унгария, Словения, а при тях е много силно развита тази дейност. Те организират семинари, обучения. Правили сме съвместно с тях семинари и всъщност те ни дръпнаха много напред. Благодарение на това, че сме членове пък български състави тръгнаха по техни състезания и фактически нашият фестивал влезе в календара на Международната мажоретна спортна асоциация. И съставът, който тук е призьор, тези, които са класирани на първо, второ, трето място имат право да участват в Европейска Гран при и Европейски шампионат. И всъщност от две години има вече четири български състава, които са участвали в Европейски шампионат. М. г. мажоретният състав на Тервел беше за първи път в Хърватия. Имаше голяма конкуренция, 3 500 деца бяха.


- Предстои провеждането на 10-ото издание на "Златен помпон". Колко състава ще участват, от кои градове? Ще има ли и мажоретки от чужбина?

- До сега участниците са от девет града - от седем български и от Черна Гора и Московска област. Очакваме около 200-250 мажоретки.


- Какво представлява мажоретният танц? Какви са изискванията към децата, които се занимават с това?

- Децата се обучават както във всеки танц. Преподаватели, ръководители работят с тях, имат екзерсиз. Например, чехите и поляците си имат ръководител, който им води предимно екзерсиз, стойка на тялото, танцови стъпки, движения. Имат преподавател, който се занимава с гимнастика и друг, който се занимава предимно с техниката на батона - палката, с която работят, и помпона. Както и в художествената гимнастика, има елементи, които задължително трябва да се изпълнят. Има пет нива, които са разпределени във възрастови групи - първа възрастова група са на първо ниво, там има задължителни елементи с батона, които трябва да се правят, втора възрастова група, трета и т. н.



- Трудно ли е обучението?

- Изключително трудно. В България всеки ръководител е три в едно. Много е трудно да бъде специалист и в трите области. Това неминуемо се отразява все пак на състава. Но като цяло, българските състави са на едно много добро ниво. Имат много добра подготовка и колкото и да е трудно на ръководителите те успяват да се справят. От както сме в тази асоциация сложихме в регламента и мини формации, включващи соло, дуо, трио и група от четири до седем човека. Преди беше само с големи групи - от 10 до 25 мажоретки. И прави впечатление, че през последните две години има много участващи в тези формации, особено в солата, там е голямата група. Имаме право да си адаптираме самия регламент. Аз не бях сложила всички дисциплини, слагах ги малко по малко, капка по капка, за да не е толкова сложен. Тази година включих в регламента още две дисциплини - флаг и микс. Флаг - това е изпълнение със знамена и е много атрактивно, много красиво. Знамето трябва да е с дръжка като на батона и пак има задължителни елементи, които трябва да се изпълняват. А другата дисциплина е микс, там може да се играе с два уреда, например с батон и флаг. По-интересно е, има по-голямо поле за творчество. Няма как да кажем точно мажоретен танц, защото не е само танц. Не можем да кажем, че е само марш. Тази дейност е съчетание между танци, работа с уред.


- Какво дава на децата мажоретният танц - освен че те тренират нещо, забавляват се?

- Той им дава изключително много откъм дисциплина, откъм отговорност, научава ги на работа в екип. Защото той е хем спорт, хем изкуство. Това е съчетание, идеално за децата. Според мен в България трябва да се набляга много на тази дейност, защото дава много на децата. Това са часове тренировки, репетиции.


- А как се чувстват децата по време на дефилетата, на които всички минувачи се спират да ги гледат?

- По мои впечатления, те са много доволни. Имат самочувствието, че са красиви, изящни и че радват хората. Всъщност, то това е тяхната награда за целия труд, който са положели през годините.


- В предварителния разговор споменахме, че в Добрич няма мажоретни състави. Защо се получава така?

- Може би, защото не всеки се осмелява да се хване с такава дейност, с такова обучение. Защото, както казах, този ръководител трябва да може много неща. Трябва да мине много време, за да създаде такъв състав. Необходими са и много средства. Например, един батон струва 25-26 евро, помпоните, тоалетите също са скъпи. Всичко това са много средства, много време. И ако някой се хване на частно, не знам дали в Добрич ще има хора, които да дават толкова пари. Макар че няма лошо, инвестира се в децата и накрая има някакъв резултат. Прави ми впечатление, че в по-малките градове повече се държи на тази дейност. Може би, защото там има по-малко форми и им дават шанс да се развиват. Ето, например, Тервел. Панагюрище също, там има два състава, и двата са добри. Имат много костюми, много пари им се дават. Общината поема всичко, там децата не плащат такси. Когато тръгнат да пътуват някъде, общината им поема почти всичко. През юни ходихме на Европейски Гран при в Унгария заедно с три състава, които бяха номинирани на фестивала предната година - Нови пазар, Карнобат и Тервел. Тези три състава също коментират, че е трудно, но се намират средства. Вярно, че когато ти дават пари се чувстваш още по-отговорен - да дадеш всичко от себе си и да се завърнеш с награда, да кажеш: "Да, ето аз защитавам достойно България". А иначе в големите градове е по-трудно. Например, Пловдив. Заради затруднения тази година тази година няма да дойдат.


- Ще има ли нови участници в тазгодишното издание на "Златен помпон"?

- Тази година чакаме един състав от училище в Бургас, но още не е пристигнала заявката. От Костинброд ще участват за втора година, те са нов състав. Имат желание да се включат и в асоциацията. На мен ми се иска да идват все нови и нови състави. Прави впечатление от разговори между нас - на семинари, че те се притесняват малко, защото фестивалът е на много високо ниво.


- Но фактът, че състави, които са участвали в "Златен помпон", идват отново, говори, че са доволни от условията, организацията.

- Да, всички казват, че организацията е на много високо ниво. Ние наистина много се стараем. Още от първата година  направихме перфектна организация, не е имало състав през годините, който да си тръгне недоволен. Всичко е по програма, по часове. Малък екип сме, но се стараем да обърнем внимание на всеки ръководител. Защото аз също съм ходила по конкурси и знам какво е да те посрещнат и да се чувстваш добре.


- И накрая да кажем - кога точно ще е фестивалът тази година и кога ще е дефилето в центъра на Добрич?

- Тази година той пак ще е свързан с празника на Добрич, ще бъде на 21-23 септември, петък, събота и неделя. В петък и събота ще бъде конкурсната част в Албена. А в неделя - 23 септември, в 13.30 часа започва дефилето от "Стара къща" до площад "Свобода", където ще са награждаването и галаконцертът.


- Пожелавам успех на участниците и на фестивала!

- Благодаря!

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

НАД 200 МАЖОРЕТКИ ЩЕ ДЕФИЛИРАТ В ЦЕНТЪРА НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди