изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:43 EEST
Ислямисти щурмуваха германското посолство в Судан и издигнаха черен флаг    
По светаДемонстранти в Судан, протестиращи срещу американския филм "Невинността на мюсюлманите", възприет като обиден за исляма, свалиха емблемата на германското посолство и издигнаха ислямистко знаме, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. На черния флаг пише "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк", посочва ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите счупиха прозорци на сградата и запалиха пожар пред главния й вход. Суданската полиция използва преди това сълзотворен газ в опит да разпръсне около 5-те хиляди, които щурмуваха посолствата на Германия и Великобритания в Хартум. Тълпата хвърляше камъни по двете дипломатически мисии, които се намират една до друга.

В комюнике от германското МВнР съобщиха, че персоналът на мисията е в безопасност. Според ИТАР-ТАСС суданските сили за сигурност са успели да изтласкат тълпата от комплекса на посолството с помощта на предупредителни изстрели във въздуха и водни оръдия. Пожарни екипи си пробиха с мъка път до дипломатическата мисия и се опитват да изгасят пожара.
Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле осъди антиислямския, по думите му, филм , но и последвалото насилие при протести срещу него. Вестервеле подчерта, че филмът не може да послужи като оправдание за насилие.

По-късно суданската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне около 10 хиляди демонстранти, които се насочиха към посолството на САЩ.

Демонстранти подпалиха ресторант на KFC в Ливан, протестирайки срещу антиислямския филм и посещението на папата в страната, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Палежът бил извършен в северния град Триполи, който стана по-рано арена на смъртоносни сблъсъци между привърженици и противници на режима в съседна Сирия на президента Башар ал Асад.

"Не искаме папата" и "Стига повече обиди (срещу исляма)", скандирали демонстрантите, подпалили ресторанта от известната американска верига за бързо хранене. Инцидентът стана в деня, в който папа Бенедикт Шестнайсети пристигна тридневно посещение в Ливан. Главата на Римокатолическата църква извършва визитата на фона на гневните реакции в ислямския свят срещу американския филм, възприеман като обиден за пророка Мохамед.

Йеменската полиция стреля във въздуха, за да разпръсне неколкостотин протестиращи, които се опитаха да се приближат до американското посолство в Сана, предаде Франс прес. Това стана ден, след като четирима души загинаха в сблъсъци с полицията при нападение срещу дипломатическото представителство. Полицията използва и водни оръдия, за да прогони протестиращите, събрали се на около 500 метра от посолството. Те изгориха американско знаме и поискаха посланикът да бъде експулсиран. Полицията блокира всички улици към посолството.

В Египет Мюсюлманските братя оттеглиха призива за протести в цялата страна срещу американския антиислямски филм и заявиха, че ще организират само символичен протест в Кайро.
"В светлината на събитията от последните два дни братството реши да участва само в символична демонстрация на площад Тахрир", каза Махмуд Хюсеин, генерален секретар на най-влиятелната политическа партия в Египет.

В центъра на Техеран хиляди протестираха с възгласи "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел" срещу филма, възприеман като богохулен срещу исляма, предаде Франс прес. След петъчните молитви множеството се събра в Техеранския университет, където аятолах Ахмад Джанади - висш духовник, отстояващ твърдата линия, заклейми филма "Невинността на мюсюлманите".

"Изненадващо е, че ръководителите на държава, която се смята за свръхсила, правят подобни глупости. В лудостта си те направиха филм - твърди се, че бил финансиран от ционистите - за да оскърбят пророка Мохамед", каза аятолахът. Тълпата отвърна с възгласи "Смърт на Америка", посочва АФП.  http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Ислямисти щурмуваха германското посолство в Судан и издигнаха черен флаг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди