изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:37 EEST
Гневът на мюсюлманите обхваща света    
По светаВ събота демонстрациите, които през седмицата избухнаха в знак на протест срещу филма „Невинността на мюсюлманите”, се разпространиха извън мюсюлманския свят. Макар и в по-малка степен, Австралия, Франция, Белгия и Израел също бяха обхванати от гнева срещу режисьора Никола Накоула, чийто филм осмива пророка Мохамед и окачествява исляма като заболяване от рак

.В събота следобед младежи се събраха в белгийския град Боргерхаут, недалече от Антверпен, за да протестират срещу ислямофобския филм „Невинността на мюсюлманите”. Демонстрацията ескалира до размирици, при които бяха арестувани над 100 души.
Близо 200 души излязоха по улиците на Боргерхаут, за да протестират срещу филма, който предизвика множество демонстрации и актове на насилие в мюсюлманския свят. Полицията е успяла да изолира 120 души, които са се опитвали да предизвикат безредици, и ги е задържала.
Около 150 души са били арестувани в събота в Париж за участие в неразрешена демонстрация пред американското посолство и френското министерство на вътрешните работи. Париж бе един от малкото западни градове, които станаха сцена на протести срещу филма „Невинността на мюсюлманите”. Демонстрацията се проведе в знак на протест срещу осмиването на исляма и на пророка Мохамед във филм на режисьора Никола Накоула, който има американско и израелско гражданство. Арестуваните в Париж са предимно граждани на Египет, Тунис и Сирия.
Полицията в Сидни е използвала сълзотворен газ за разпръсването на най-агресивно настроените участници в непозволена демонстрация пред сградата на генералното консулство на САЩ. Около 1000 разгневени жители на Сидни, изповядващи исляма, се събраха пред американското дипломатическо представителство, за да изразят недоволството си по повод скорошната поява в интернет на снимания в САЩ филм „Невинността на мюсюлманите”, в който пророкът Мохамед е представен оскърбително. Няколко десетки от демонстрантите са се опитали да нахлуят в сградата на консулството, но са били отблъснати от полицията. По предварителна информация сред полицаите има няколко ранени.
Стотици израелски араби проведоха демонстрация в събота в знак на протест срещу ислямофобския филм, който отприщи насилие и протести в целия мюсюлмански свят.
Най-голямата демонстрация бе проведена в северния град Назарет. Около 150 души са организирали протест и в Източен Ерусалим, който е минал без почти никакви инциденти. Един човек е задържан заради опит да предизвика размирици в близост до американското консулство. Общо 250 души са протестирали в още няколко града и села в Израел.
Междувременно, протестите в арабския свят продължават. Най-малко шестима протестиращи са загинали в Египет, Тунис и Судан, докато полицията е защитавала американските мисии от гневните тълпи. Сред страните, в които се провеждат демонстрации с антиамериканско настроение, са още Либия, Ливан и Йемен.
 


Сходни връзки

Гневът на мюсюлманите обхваща света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди